Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tieto FOTO vyvolali obrovské pobúrenie: Nefoťte sa na týchto koľajniciach, viedli do pekla

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Auschwitz Memorial)

VARŠAVA - Múzeum v bývalom nacistickom koncentračnom tábore v Osvienčime požiadalo návštevníkov, aby prestali pózovať na koľajniciach vedúcich do niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka. Výzvu si všimlo okrem iných britské BBC, ktoré pripomenulo, že nacisti v Auschwitzi zavraždili takmer milión Židov a desiatky tisíc ďalších ľudí, hlavne Poliakov.

"Pamätajte, že ste na mieste, kde zabili viac než milión ľudí. Majte úctu k ich pamiatke. Sú lepšie miesta, kde sa dá naučiť chodiť po kladine, než na mieste symbolizujúcom deportáciu státisícov ľudí na vyhladenie," napísalo múzeum na Twitteri. Tam tiež zverejnilo snímky pózujúcich turistov, pokúšajúcich sa udržať rovnováhu na koľajniciach pred objektívmi fotoaparátov a mobilov. 

"Je to veľmi dôležité upozornenie, naše fotografické návyky sa vymkli kontrole," odvetila v reakcii na výzvu múzea Francesca, ktorá sa do Osvienčimu možno pôjde pozrieť v lete. Pravidlá pre fotenie bude rešpektovať. "Nechápem, prečo ľudia používajú Osvienčim ako pozadie a fotia sa, ako sa smejú na mieste, kde - ako určite vedia - zavraždili tisíce nevinných ľudí," podotkla Moran Blytheová. 

Stanica BBC na svojom webe pripomenula, že to nie je prvýkrát, kedy fotky z Auschwitzu vyvolali rozruch. Breanna Mitchellová z Alabamy si v roku 2014 urobila v Osvienčime selfie so širokým úsmevom, ktoré na internete spôsobili priam škandál. Dospievajúcej dievčine začali krátko nato na mobil prichádzať vyhrážky smrťou. 

Celosvetové selfie šialenstvo opakovane vyvoláva diskusie o tom, kde je vhodné podobné fotografie vyrábať a kde nie. Kritike sa nevyhli ani najvyšší svetoví predstavitelia; napríklad americký exprezident Barack Obama, britský bývalý premiér David Cameron a dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, ktorí si robili selfie v decembri 2013 na pohrebe Nelsona Mandelu. 

Tieto FOTO vyvolali obrovské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Osvienčim sa stal symbolom vyvraždenia šiestich miliónov Židov počas druhej svetovej vojny. Len v Osvienčime bolo zmarených okolo 1,2 milióna životov, väčšinou židovských. Medzi väzňov osvienčimských táborov patrilo tiež zhruba 50-tisíc československých občanov - Židov, politických väzňov a Rómov, z ktorých prežilo asi 6000. 

Viac o téme: OsvienčimVyhladzovací táborSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu