Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Študentka (21) mala polroka menštruáciu: Kvôli chybe, ktorú robí mnoho žien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOTTINGHAM - Problémy britskej študentky, ktorá pol roka krvácala z antikoncepcie, naštartovali diskusiu o potrebe šírenia osvety v tejto oblasti. Podľa odborníkov väčšina žien podceňuje a prehliada signály, ktorými dáva organizmus najavo, že nezvláda príjem hormonálnych tabletiek.

Vysokoškoláčka Rose zverejnením svojho príbehu varuje ostatné ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, aby viac počúvali svoje telo. S užívaním piluliek začala ako šestnásťročná. "Mala som vždy problémy s menštruáciou, jej priebeh bol katastrofálny a trpela som migrénou. Jediné, čo som mohla užívať, bol progesterón a naozaj som sa po ňom cítila oveľa lepšie," hovorí.

Lekárka ju vraj oboznámila s tým, aké komplikácie môžu nastať, ale ona nemala žiadne problémy. Až dovtedy, kým si neliečila antibiotikami urologické problémy. Zrazu nemala pravidelný cyklus a keď už ho dostala, veľmi krvácala.

Ženu (20) dorazil jej šéf teóriou o menštruácii: Myslela som, že je to len veľmi nepodarený vtip!

Dievčina zašla k lekárke ktorá jej navrhla zmenu tabletiek. Rose neprestala krvácať tri mesiace v kuse, no keď sa sťažovala gynekologičke, tá ju ubezpečila, že je všetko v poriadku a telo si len zvyká na nové tabletky. Nič sa však nezmenilo, Rose krvácala ďalšie tri mesiace, čiže pol roka v kuse, bola veľmi náladová, cítila, že to nie je v poriadku. K lekárke sa ale už neobťažovala ísť a rovno vysadila antikoncepciu. Netrvalo dlho a prestala krvácať. A konečne ustúpili aj výkyvy nálad. Za všetko teda mohol zlý výber antikoncepčných piluliek. 

Študentka (21) mala polroka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníkov nie je takýto prípad ojedinelý. Až tretina žien má údajne problémy s užívaním antikoncepcie a napriek tomu ignorujú všetky symptómy a varovné signály svojho tela. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria hnačky, žalúdočné problémy, zvracanie, nepravidelné krvácanie, náladovosť a zmena hmotnosti. "Je jasné, že ženy majú v tejto oblasti málo informácií. O užívaní antikoncepcie majú často úplne zmätený obraz a celé roky trpia vedľajšími účinkami a považujú ich za prirodzené," uviedla doktorka Louisa Draperová.

Zároveň hovorí o potrebe informovať ženy o iných formách antikoncepcie. "Počúvajte viac svoje telo. Nepravidelné krvácanie nie je v poriadku a ak ním trpíte, začnite s tým okamžite niečo robiť," odkazuje Draperová ženám. Podľa nej sú vedľajšie účinky uvádzané v príbalovom letáku antikoncepčných tabletiek príliš všeobecné a neúplné. 

Viac o téme: MenštruáciaAntikoncepciaKrvácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu