Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia v histórii

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - V histórii ľudstva rezonuje niekoľko prípadov záhadných zmiznutí osôb. Niekedy sa nezvestná osoba objaví na inom mieste, vo väčšine prípadov však úplne zmizne pod rúškom tajomstva. Ponúkame vám desať najzáhadnejších a najkontroverznejších prípadov zmiznutia ľudí v histórii.

Glenn Miller

Miller bol hudobnou ikonou v 30. a 40. rokoch minulého storočia, zároveň aj lídrom jedného z najpopulárnejších big bandov v histórii. Počas druhej svetovej vojny zamieril do Európy, aby pobavil americké vojská. Jeho lietadlo však zmizlo nad Lamanšským prielivom v dôsledku zlého počasia. Millerovo telo sa nikdy nenašlo. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Henry Hudson

Anglický moreplavec a navigátor mal za úlohu na začiatku 17. storočia nájsť severnú trasu do Ázie. Väčšina jeho posádky ale po ťažkej plavbe chcela zamieriť domov a proti Hudsonovi sa vzbúrila. Do dnešného dňa je nejasné, čo sa s moreplavcom stalo. Niektorí vravia, že ho posádka prehodila cez palubu, iní, že ho zavraždila.

Raoul Wallenberg

Švédsky architekt a diplomat, ktorý žil v Budapešti, sa preslávil záchranou desiatok tisíc maďarských Židov počas druhej svetovej vojny. V roku 1945 ho Sovieti zadržali a od tých čias ho nikto nevidel. Sovieti neskôr vyhlásili, že Wallenberg umrel na infarkt. Jeho rodina verí, že roky prežíval v sovietskej starostlivosti. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Marvin Clark

Ide o najstarší aktívny prípad nezvestnej osoby v histórii USA. 30. októbra 1926 Clark nastúpil do autobusu v Portlande v štáte Oregon, pretože išiel navštíviť svoju dcéru. Odvtedy ho ale nik nevidel, doslova sa prepadol pod zem. 

Felix Moncla

V roku 1953 tento Američan pôsobil ako bojový pilot na základni Kinross Airbase v Michigane. Vyslali ho preskúmať neidentifikovateľný objekt lietajúci na oblohe, pretože narúšal letovú zónu. Oba objekty spoločne s Monclom záhadne zmizli. Ufológovia tento príbeh rozprávajú dodnes.

John Cyprian Phipps Williams

Novozélandský kardiológ objavil takzvaný Williamsov syndróm. Ide o syndróm, ktorý ovplyvňuje rast a veľkosť rôznych častí ľudského tela. Po tomto objave akoby navždy zmizol zo zemského povrchu, doposiaľ o ňom nikto nepočul.

Heinrich Müller

Hlava Gestapa a jeden z architektov holokaustu. Podľa BBC bol naposledy videný v Hitlerovom bunkri v rovnaký deň, kedy nacistický líder spáchal samovraždu. Mullerov osud je doposiaľ nejasný. Aj napriek tomu, že je jednou z najdôležitejších figúr nacistického režimu, jeho smrť nebola nikdy potvrdená. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

John Ruffo

Amerického biznismena odsúdili v roku 1998 na sedemnásť rokov väzenia za podvody páchané na viacerých finančných inštitúciách v Amerike. Ruffo ale do väzby nenastúpil, namiesto toho úplne zmizol. Do dnešného dňa po ňom pátrajú úrady. 

Springfieldská trojka

V roku 1992 kamarátky Suzanne Streeterová, Stacy McCallová a Streetovej matka, Sherrill Levittová, zmizli bez stopy z Levittovej domu v meste Springfield v americkom štáte Missouri. Ic osobné veci, vrátane áut či peňaženiek, zostali nedotknuté. Hoci existovali indície o tom, že boli zavraždené, ich telá sa nikdy nenašli. 

Mary Celeste

Táto americká loď vyplávala v roku 1872 z New Yorku, jej cieľom bol taliansky Janov. Neskôr ju objavili neďaleko súostrovia Azory v Atlantickom oceáne. Na jej palube sa ale nik nenachádzal. Doteraz nikto netuší, čo sa stalo s posádkou. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ambrose Bierce

Americký novinár, spisovateľ a satirik sa stal populárnym po tom, ako vydal knihu Slovník diabla. V roku 1913 odcestoval do mexickej Chihuahuy, aby tu sledoval občiansku vojnu a práve tu sa prepadol pod zem. Niektoré teórie hovoria o tom, že ho zastrelili mexickí revolucionári. 

Roanoke Colony

Guvernér ostrovnej kolónie Roanoke John White v roku 1587 vycestoval do Anglicka pre zásoby. Keď sa spoločne so svojimi mužmi vrátil, po takmer stovke obyvateľov ostrova nebolo ani stopy. Na kúsku dreva bol jediný odkaz v podobe slova "CROATAN". 

Cheryl Grimmerová

Trojročná Cheryl zmizla v roku 1970 v Austrálii. Dievčatko údajne niekto uniesol z pláže. Prípad zostal nevyriešený viac ako štyridsať rokov, až v roku 2017 úrady zadržali muža podozrivého z jej únosu. Vo februári 2019 bolo ale stíhanie voči nemu zastavené. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Percy Fawcett

Britský bádateľ bo posadnutý strateným starovekým mestom nazývaným "Z", ktoré malo existovať niekde uprostred Amazonu. V roku 1925 sa vybral do neprebádanej oblasti spolu so svojím synom a kamarátom. Odvtedy o nich nikto nepočul, je možné, že ich zabili domorodci. 

Madeleine McCannová

Britské dievčatko bolo na dovolenke so svojimi rodičmi v portugalskom letovisku. 3. mája večer 2007, krátko pred svojimi štvrtými narodeninami, zmizlo bez stopy z apartmánu, kde bola rodina ubytovaná. Napriek masívnemu policajnému vyšetrovaniu a celosvetovej publicite prípad doteraz zostáva neobjasnený a Maddie sa nikdy nenašla. 

15 najzáhadnejších prípadov zmiznutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Zmiznutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu