Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prevratné zistenie o dobe železnej: Tipnite si, koľko ľudí vtedy vraj žilo v Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOLÍN - Podľa odhadov odborníkov sa pred 42 000 až 33 000 rokmi v Európe vyskytovalo len 1500 jedincov. Doba kamenná bola preto pre náš kontinent mimoriadne osamelým obdobím. Dokázala to nová štúdia z Kolínskej univerzity, a to prostredníctvom skúmania archeologických nálezov z dávneho obdobia.

Vedci skúmali artefakty z obdobia európskej prahistórie nazývanej Aurignacien. Podľa nich v tomto období v Európe žilo len 1500 praľudí. Ich odhady sú založené na predpoklade, že ľudia sa vtedy vyskytovali v trinástich regiónoch, v ktorých žilo 35 rôznych skupín, pričom každú tvorilo zhruba 42 osôb. Píše sa vo výsledkoch štúdie, ktorá bola zverejnená v odbornom časopise Plos One.

Skúmajúc Európu od severného Španielska na východe až po západ Poľska sa experti zamerali na približne 400 miest so známkami aurignacienskej doby. Na základe vzdialeností jednotlivých miest odhadli, že obývaných bolo iba trinásť z nich. Teraz sa snažia zistiť, ako sa tieto miesta navzájom ovplyvňovali.

Prevratné zistenie o dobe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecké odhady založené na množstve predpokladov tvrdia, že v Európe sa v priebehu 10 000 rokov vyskytovalo len veľmi málo obyvateľov. "Ide o skutočne malé číslo. Lovci žijúci v tom období vymysleli úspešné stratégie na prežitie," uviedla doktorka Isabell Schmidtová z Univerzity v Kolíne. 

FOTO V Pompejach narazili na super objav: Mytologická postava, ktorú pozná každý z nás

Podľa slov Jennifer Frenchovej z University College London je však generovanie nových odhadov naozaj zložité. "Pracujeme s obmedzeným množstvom údajov a v každej fáze sme nútení spoliehať sa na obrovské množstvo neoverených predpokladov," vysvetlila. 

Viac o téme: PravekArcheológoviaEurópa Doba železná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu