Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mala to byť rutinná operácia: Stačila jediná chyba lekárov a pacient po pár dňoch zomrel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

REDDING - Smrť spôsobená nedbalosťou lekárov otriasa nemocnicou Mercy Medical Center v severnej Kalifornii. Lekári počas chirurgického zákroku zabudli v brušnej dutine pacienta tampón. Ten vyvolal u muža o pár dní neskôr infarkt myokardu, ktorému podľahol.

Vyšetrovatelia z úradu The California Health and Human Services momentálne preverujú konanie lekárskeho tímu z nemocnice v meste Redding. Vyšetrujú smrť pacienta, ktorý skonal na infarkt myokardu iba desať dní po operácii, počas ktorej mu chirurgovia uvoľnili zablokovanú krvnú cievu v dolnej časti brušnej dutiny. Stav pacienta sa po rutinnom zákroku začal zhoršovať a vyvrcholil práve spomínaným infarktom. 

FOTO Mužovi lekári tvrdili, že má migrénu: Kvôli ich chybe skončil s dierou v hlave

Až patológ počas pitvy odhalil príčinu pooperačných komplikácií. Lekári totiž v bruchu zosnulého zabudli tampón, ktorý spôsobil infekciu so smrteľnými následkami. V súvislosti s nešťastím už vypovedal vedúci chirurg aj ostatní členovia jeho operačnému tímu. Lekár, ako aj hlavná asistentka tvrdia, že počas zákroku použili desať tampónov a presne také isté množstvo použitých tampónov zostalo v operačnej sále aj po zákroku.

Spočítanie tampónov a ďalších chirurgických nástrojov patrí k rutinným záležitostiam, ktoré sa vykonávajú vždy pred operáciou i po nej. Vyšetrovatelia si ale myslia, že s jedným tampónom zaobchádzali neopatrne a z balenia namiesto jedného vytiahli dva. Pri záverečnom počítaní im preto nijaký nechýbal. 

Mala to byť rutinná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Stačilo pritom, ak by chirurg okrem použitých tampónov prerátal aj tie, čo zostali v balení. Tak by určite zistil, že počty nesedia. Prípad stále nie je uzatvorený a vedenie nemocnice už sprísnilo kontrolné opatrenia na operačných sálach, aby sa v budúcnosti neopakovali podobné tragédie.

Viac o téme: OperáciaPochybenie lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu