Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ohromujúce odhalenie o smrti Alexandra Veľkého: Lekári sa hrozitánsky mýlili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUNEDIN - Hoci sú z histórie veľmi dobre známe vojnové úspechy Alexandra Veľkého, okolo jeho úmrtia je stále veľa otáznikov a existuje viac teórií o tom, aká bola jeho príčina. S poslednou verziou prišla doktorka Katherine Hallová z lekárskej fakulty Dunedin School of Medicine a opísala ju v časopise The Ancient History Bulletin.

Záhada úmrtia jedného z najväčších panovníkov pritiahla pozornosť vedeckého tímu z Nového Zélandu. Smrť Alexandra Veľkého, ktorý zomrel vo veku 32 rokov, totiž doteraz nie je úplne objasnená.

História si tohto vladára pamätá ako jedného z najudatnejších vojakov a zakladateľa obrovského impéria. Úspešnými bojovými výpravami dobýjal svet, upevnil hranice Macedónska a už ako 25-ročný si postupne začal podrobovať východné časti Perzskej ríše, zničil vládu perzského kráľa Dareia III. a svoje vojská potiahol aj do Indie.

Zomrel v Babylone v čase, keď sa jeho výprava chystala udrieť na Arabský polostrov a západné Stredomorie. A tak, ako je história plná faktov o jeho živote, príčina jeho smrti nie je jasná a existuje o nej viacero verzií, počnúc od alkoholizmu, otravy jedlom, vraždy až po recidívu malárie.

Ohromujúce odhalenie o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Myslím si, že Alexander ešte žil, keď ho jeho blízki vyhlásili za mŕtveho a pripravovali mu pohreb. V tom čase totiž lekári nekontrolovali pulz, ale iba dych. Jeho svalstvo bolo ochrnuté a nepohyboval sa mu hrudník, čo viedlo k presvedčeniu, že je mŕtvy," uviedla Hallová, ktorá je presvedčená o tom, že panovník bol nažive ešte minimálne týždeň po vyhlásení za mŕtveho. K tejto teórii sa dopracovala spoločne so svojím tímom po preštudovaní všetkých dostupných historických prameňov.

Podľa nich bol Alexander posledný týždeň svojho života v kóme a podľahol zriedkavému autoimunitnému ochoreniu. Síce vnímal svoje okolie, ale bol ochrnutý a nebol schopný reagovať. To bol dôvod, prečo ho vyhlásili za mŕtveho oveľa skôr, ako skutočne zomrel. Alexander sa vraj už večer pred zhoršením svojho stavu sťažoval na bolesti brucha a bol unavený. Napriek tomu ešte pil. Na druhý deň ho sužovala horúčka, celková slabosť a postupne ochrnul. 

Ohromujúce odhalenie o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Toto všetko sú symptómy Guillan Barrého syndrómu, ktorý postupne paralyzuje pacienta a ten upadá do hlbokej kómy," upresnila Hallová. Podľa nej túto verziu potvrdzuje fakt z historických prameňov, ktoré uvádzajú, že telo panovníka sa nemenilo ani týždeň po tom, ako ho už považovali za mŕtveho.

Viac o téme: Alexander veľký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu