Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Okolo Zeme preleteli dva veľké asteroidy: Tretí a najväčší očakáva NASA dnes v noci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - NASA pozorne sleduje tri objekty, ktoré by sa mali v utorok dostať do blízkosti Zeme. Ide o obrovské asteroidy, pričom najväčší z nich by mohol pri strete s našou planétou spôsobiť katastrofu. Americká vládna agentúra však dodáva, že asteroidy podobných rozmerov sa zvyčajne rozpadnú v atmosfére.

Prvý z asteroidov sa k našej planéte priblížil krátko po štvrtej hodine ráno rýchlosťou takmer 5000 m/s. Asteroid známy ako 2019 AT6, 17-metrový objekt, preletí okolo Zeme v blízkosti 3,2 milióna kilometra, čo je zhruba osemnásobok vzdialenosti Mesiaca od Zeme. Druhý asteroid, 2019 AM8, je oveľa väčší a k planéte sa priblížil dvojnásobne rýchlo. 

Okolo Zeme preleteli dva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo veľkosti modrej veľryby sa okolo Zeme prehnal pár minút po piatej hodine ráno rýchlosťou 12-tisícm/s. Najväčší z asteroidov, 2019 AG7, by sa mohol dokonca stretnúť s planétou Zem. Jeho priemer dosahuje 51 metrov, čo znamená, že je asi taký veľký, ako šikmá veža v Pise. Priblížiť by sa mal o 22:53 v noci nášho času rýchlosťou 7 m/s. Tento obrovský asteroid a Zem bude deliť vzdialenosť približne jeden milión kilometra. 

Vo vesmíre zachytili tajomné rádiové frekvencie: Profesor tvrdí, áno, môžu to byť mimozemšťania!

Asteroidy v blízkosti Zeme však nie sú ničím nezvyčajným. Do konca tohto mesiaca by sa k planéte malo priblížiť celkovo dvanásť podobných objektov. Dobrou správou je, že NASA tieto asteroidy klasifikuje ako "malé telesá", čo znamená, že by pre Zem nemali predstavovať hrozbu. Okrem toho sa väčšina z nich rozpadne už v atmosfére.

Viac o téme: AsteroidNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu