Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci prekvapili: Veľkosť brucha vám povie, aký máte mozog!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nové výskumy poukazujú na zaujímavý vzťah medzi obezitou a veľkosťou či tvarom mozgu a šedej mozgovej hmoty. Podľa zistení sú mozgy ľudí s väčším podielom tuku v brušnej oblasti scvrknutejšie a majú menej šedej hmoty. V rámci výskumu sa vedci zamerali aj na tvrdenie, že obezita chráni pred demenciou.

Vedci z University College of London a Loughborough University sa k spojitosti mozgu a žalúdku dopracovali na základe skúmania britskej biobanky, teda rozsiahlej zásoby údajov o genetike a zdraví jedincov. Preskúmali vyše sto ľudí s priemerným vekom 55 rokov, pričom sa zaoberali aj ďalšími faktormi, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky, ako sú napríklad vek alebo fyzická aktivita. 

Chcete žiť zdravšie? Osem bodov, ako sa vyhnúť zlým návykom, ktorými si ničíte telo

Zo štúdie vyplynulo, že ľudia s vysokým BMI mali trochu menší objem mozgu. Ešte menší objem mozgu bol zaznamenaný u ľudí s vysokým BMI a zvýšeným výskytom tuku v brušnej oblasti. Objem šedej hmoty u ľudí s vysokým BMI dosahuje 786 kubických centimetrov, zatiaľ čo človek s normálnou zdravou hmotnosťou má 798 kubických centimetrov šedej hmoty. Jedinci, ktorí síce mali zvýšené BMI, ale netrpia ukladaním tuku do oblasti brucha a bokov, vykazovali 793 kubických centimetrov šedej hmoty.  

Vedci prekvapili: Veľkosť brucha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Zatiaľ čo naša štúdia dokázala, že obezita v oblasti brucha je spojená s menším objemom šedej hmoty, je stále nejasné, či abnormality v mozgu vedú k obezite alebo či obezita mení štruktúru mozgu," uviedol doktor Mark Hamer. Ten ďalej tvrdí, že našli spojenie medzi obezitou a scvrkávaním určitej oblasti mozgu. "Potrebujeme to viac preskúmať, ale je možné, že v budúcnosti budeme ľuďom merať BMI a podiel tuku v brušnej oblasti, aby sme mohli určiť zdravotný stav mozgu." 

Vedci prekvapili: Veľkosť brucha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Šedá hmota je tvorená okrem iného nervovými bunkami. Kontroluje oblasť mozgu zodpovednú za svalovú kontrolu, zmyslové vnímanie, pamäť, emócie, reč, rozhodovanie či sebakontrolu. Biela hmota naopak obsahuje zväzky nervových vlákien, ktoré spájajú jednotlivé oblasti mozgu. Doposiaľ nie je jasné, aký má úbytok šedej hmoty v dôsledku obezity vplyv na správanie človeka. Zaujímavé sú však výskumy, podľa ktorých obezita môže zachrániť mozog pred demenciou. To problém ale nerieši, pretože obezita síce zníži riziko demencie, no zvýši stratu šedej hmoty. 

Viac o téme: MozogObezita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu