Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vrak starovekej lode na Cypre skrýva tajomstvá: Vedci zistili, v čo ani nedúfali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIKÓZIA - Archeológovia, ktorí na brehoch Cypru skúmajú vrak starý 2400 rokov, prišli s poznatkami, ktoré prispievajú k poznaniu toho, ako sa v staroveku vyvíjala konštrukcia lodí. Výskum vraku začal v roku 2007 a vďaka osemdesiatčlenému tímu archeológov z ôsmich krajín bude pokračovať aj na budúci rok.

Loď, ktorá sa potopila pri juhovýchodnom pobreží Cypru v 4. storočí pred naším letopočtom, je jedným z najzachovalejších vrakov nájdených v Stredozemnom mori. Archeológovia nad hladinu vyzdvihli časť trupu plavidla a vďaka tomu odhalili, aké techniky pri stavbe lodí používali Gréci a Feničania.

"Po dôkladnej ohliadke dreva použitého pri konštrukcii plavidla bol objavený dôležitý technologický prvok: použitie čapu a dlabu a súčasné viazanie jednotlivých prvkov povrazov," uviedlo cyperské ministerstvo pre archeologický výskum a správu kultúrneho dedičstva. "Tieto dve techniky nájdené na jedinej lodi predstavujú dôležitú časť skladačky poznatkov o stavbe lodí v staroveku vo východnom Stredomorí," dodal rezort.

"Až do súčasnosti pomohli k lepšiemu porozumeniu tohto obdobia iba dva vraky - jeden obchodnej lodi z 5. storočia pred naším letopočtom nájdený pri pobreží neďaleko kibucu Maagan Michael v Izraeli a druhý, ktorý sa potopil pri severocyperskom meste Kyrenia v 3. storočí pred naším letopočtom ," uviedlo cyperské ministerstvo. Z vraku lode pri juhovýchodnom pobreží Cypru, ktorý leží vo hĺbke 45 metrov, archeológovia okrem iného vyzdvihli 70 amfor pôvodom z ostrova Chios. "Väčšina z nich slúžila na prevoz vína, ale najmenej jedna z nich obsahovala kôstky z olív, ktoré zrejme konzumovala posádka," myslia si vedci.

Viac o téme: LoďVrakCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu