Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NASA zverejnila prvú audio nahrávku z Marsu vôbec: Vypočujte si, ako znie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory)

WASHINGTON - Sonda InSight, ktorá úspešne pristála na Marse koncom novembra, zachytila 1. decembra svojimi senzormi zvuk vetra. NASA pred zverejnením vzácneho zvukového záznamu upravila intenzitu nahrávky o dve oktávy, aby bolo všetko lepšie počuť. Vedci označili tento záznam za "neočakávaný bonbónik", pretože sonda plní na Červenej planéte úplne inú misiu.

Sonda InSight, ktorá dosadla na Mars 26. novembra, iba niekoľko dní nato prekvapila vedcov z NASA zvukovým záznamom vetra. Ide vôbec o prvý záznam takéhoto druhu. Podľa odhadov fúka vietor na červenej planéte rýchlosťou  5 až 7 metrov za sekundu v smere zo severozápadu na juhovýchod. Vibrácie nahrané vo veľmi nízkej tónine boli neskôr posilnené o dve oktávy, aby ich bolo lepšie počuť.

"Zachytenie tejto audio nahrávky je pre nás nečakaným a príjemným bonbónikom," vyjadril sa Bruce Banerdt z NASA. Táto misia je totiž zameraná na meranie seizmických vĺn Marsu a na meranie tepelného toku v kôre s cieľom zistiť, či je planéta stále geologicky aktívna. Okrem upravenej verzie bola zverejnená aj  pôvodná nahrávka. "Zdroj zvukov je jasný a pripomína zvuk vlajky, keď do nej udiera vietor. Toto všetko vytvára zmena tlaku," uviedol jeden z tvorcov senzorov Tom Pike. 

NASA zverejnila prvú audio
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory)

Sonda zachytila vibrácie vetra dvomi senzormi. Jeden z nich je snímač tlaku a druhý slúži ako seizmometer na palube a podľa tímu InSight bol tento zvuk nahraný dvomi rozličnými spôsobmi. Kým snímač tlaku vzduchu nahral zvuky priamo, seizmometer zachytil vibrácie spôsobené vetrom prúdiacim nad solárnymi panelmi sondy. Dáta zozbierané sondou InSight budú pravdepodobne použité na zníženie intenzity vonkajších šumov, keďže sonda funguje aj ako detektor otrasov, ktoré vedci označujú ako marsotrasenie. V krátkom čase dokážu silikónové senzory zachytiť vibrácie s frekvenciou do 50 Hertzov, ktoré nie je možné počuť ľudským uchom.

"Sonda funguje ako obrovské ucho. Solárne panely reagujú na tlakové premeny vetra. Je to také isté, ako keď si priložíte na uši ruky a stále počujete, ako fúka vietor. Keď sme sledovali smer vibrácií sondy, ktoré vychádzali zo solárnych panelov, zhodovali sa s očakávaným smerom vetra na pristávacom mieste," vysvetlil Pike. 

Viac o téme: MarsSonda insight
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu