Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úžasný objav: Sonda našla na prastarom asteroide stopy vody

Planétka Bennu Zobraziť galériu (2)
Planétka Bennu (Zdroj: SITA/NASA/Goddard/University of Arizona via AP)

WASHINGTON - Americká sonda OSIRIS-REX, ktorá na začiatku tohto mesiaca po viac ako dvojročnej ceste vesmírom dorazila k planétke Bennu, ohlásila stopy vody. Na webe to oznámil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Zistenie sonda urobila spektrometrovým meraním počas fázy približovania sa k asteroidu. Prístroje ukázali, že na Bennu sú prítomné molekuly obsahujúce atómy kyslíka a vodíka v podobe hydroxylu, čo sú skupiny jedného atómu vodíka s jedným atómom kyslíka.

Vedci sa domnievajú, že tieto hydroxylové skupiny sú prítomné vo vodonosných ílových mineráloch, čo znamená, že Bennu kedysi bola v kontakte s vodou. Planétka je sama o sebe príliš malá, aby mohla hostiť vodu, takže odborníci predpokladajú, že voda bola na materskom telese, z ktorého Bennu pochádza.

Planétka Bennu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/NASA/Goddard/University of Arizona via AP)

"Prítomnosť hydratovaných minerálov na asteroide potvrdzuje, že Bennu, pozostatok raného formovania slnečnej sústavy, je pre OSIRIS-REX vynikajúcim vzorom," vyhlásila Amy Simonová, ktorá pracuje v tíme obsluhujúci spektrometer OVIRIS. OVIRIS, ktorý pracuje vo viditeľnom a infračervenom spektre, je jedným z troch spektrometrov na palube sondy.

Aparát je tiež vybavený kamerovými systémami, laserovým výškomerom a mechanizmom pre odber vzoriek z povrchu. Odber vzoriek bude vrcholom misie, kedy sa sonda v júli 2020 k planétke tesne priblíži a pomocou zbernej hubice sa asi na päť sekúnd prisaje k povrchu. Odobratý materiál OSIRIS-REX dopraví späť na Zem, pristátie je plánované na september 2023.

Vedci majú o materiál z Bennu veľký záujem, pretože im umožní zistiť, aké chemické látky a horniny planétka obsahuje. Podobné vesmírne telesá v dávnej minulosti totiž so sebou pri dopade na Zem priniesli organický materiál, ktorý je nutný pre vznik života.

Viac o téme: VesmírPlanétka BennuSonda OSIRIS-REX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu