Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Muž 40 rokov rád bozkával svoju manželku: Nakazila sa cez jeho fúzy a zomrela!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pracovník automobilového závodu žaluje svojho bývalého zamestnávateľa za to, že spôsobil smrť jeho ženy. Chlapíkovi sa do vlasov a oblečenia totiž dostali čiastočky azbestu, ktoré jeho manželka tri roky vdychovala a napokon umrela. Žiada odškodné vo výške jedného milióna libier (1,1 milióna eur).

Šesťdesiatročný John Carey pracoval v automobilke Vauxhall Motors v rokoch 1973 až 1979. So svojou ženou Lydiou sa spoznal vroku 1976, pričom tvrdí, že odvtedy vdychovala azbestové čiastočky zachytené na jeho vlasoch, fúzoch a oblečení. To podľa neho viedlo ku vzniku rakoviny pľúc, ktorej koncom novembra podľahla. "Celý ten čas, čo boli manželmi, sa veľmi často objímali a bozkávali. Čiastočky azbestu mal môj klient všade. Bol doslova v zajatí azbestu, až kým ho neobjala žena a nepreniesla ich na seba," uviedol Johnov advokát John-Paul Swoboda. 

Muž 40 rokov rád
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Carey z anglického grófstva Bedfordshire teraz požaduje odškodné od spoločnosti Vauxhall Motors, v ktorej šesť rokov pracoval. Automobilka tvrdí, že ich bývalý zamestnanec nebol vystavený nebezpečnému množstvu azbestu alebo že by prenášal čiastočky azbestu na svojom oblečení domov. Všetky práce s azbestom boli vraj vykonávané skúsenými expertmi. Naviac spoločnosť zabezpečila program na umývanie pracovných kombinéz zamestnancov po práci s azbestom. Swoboda argumentoval, že služby na špeciálne umývanie pracovných odevov boli spoplatnené. Preto Lydia radšej umývala manželov pracovný odev doma. 

Manželia si na dovolenke prenajali byt cez Airbnb: Našli ich mŕtvych, neviditeľný zabijak

Carey pracoval s mužmi, ktorí odstraňovali alebo nanášali azbest na potrubia a spomína si na pracovníkov, ktorí azbest spracovávali na pastu. Počas vykonávania svojej pracovnej náplne si musel veľakrát kľaknúť na azbestom pokrytú podlahu alebo si na ňu dokonca ľahnúť. John trvá na tom, že firma ich na nebezpečenstvo azbestu nijako neupozornila. Neponúkla im dokonca ani adekvátne pracovné vybavenie a služby na to, aby boli zamestnanci a ich blízki v bezpečí. Právnik Vauxhall Motors Paul Bleasdale však uvádza, že je potrebné prešetriť aj iné aspekty, ktoré mohli spôsobiť Lydiinu rakovinu. Naviac dodáva, že ak sa aj Carey ocitol v blízkosti azbestu počas pracovnej doby, bolo to "len veľmi minimálnej úrovni". 

Viac o téme: AutomobilkaRakovinaOtravaAzbest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu