Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vedci sa ponorili do podmorskej jamy a narazili na neslýchaný objav

Great Blue Hole
Great Blue Hole (Zdroj: Getty Images)

BELIZE - Podmorský závrt Great Blue Hole neďaleko Belize, ktorý dlhodobo priťahuje pozornosť vedcov, nedávno preskúmal ďalší tím. Jeho členom bol aj miliardár a filantrop Richard Branson. Stal sa tak súčasťou expedície Aquatica a jej členovia ponorkou preskúmali zákutia dna jaskyne, ktoré sú ukryté hlboko pod morskou hladinou. Zábery odhalili doteraz nezistený objav.

Great Blue Hole v Honduraskom zálive vzdialený zhruba 70 kilometrov od Belize je s priemerom 318 metrov a hĺbkou približne 124 metrov druhým najväčším závrtom na svete. Väčší je už len Dragon Hole v Číne. Great Blue Hole patrí na zoznam UNESCO a letecké zábery tohto jedinečného úkazu sú skutočne úchvatné. Tvorí ho tmavý kruh obklopený prstencom tyrkysovej vody a koralovým útesom. V roku 1971 toto miesto spopularizoval vo svojom dokumentárnom filme bádateľ Jacques Cousteau a odvtedy priťahuje záujem mnohých potápačov. 

Prelet nad národným parkom odhalil bombastický objav: Vedci sú nadšení, nikto o tom doteraz netušil!

Jedinečný prírodný úkaz nedávno preskúmala expedícia, v ktorej bol aj Richard Branson. Tím tvorený z vedcov, morských výskumníkov, potápačov a tvorcov filmu z Nadácie Aquatica sa rozhodol ponorkou prebádať podmorskú jaskyňu. Vďaka viacerým ponorom uzreli minulý týždeň svetlo sveta unikátne zábery s vysokým rozlíšením a detailné 3D mapy vnútorného priestoru dier jaskyne. Tím zbieral a analyzoval údaje o kvalite vody a baktériách, ktoré tam žijú. "Bolo vzrušujúce zúčastniť sa tejto expedície a dostať sa na dno Great Blue Hole. Je dôležité zvyšovať povedomie verejnosti o problematike oceánov a podporovať vedecké expedície," okomentoval akciu Branson. 

Jedným z prvkov, ktorý zrejme podnieti budúce štúdie, je vrstva s nízkym obsahom kyslíka nad morským dnom. Môže totiž obsahovať dôkaz o vplyvoch životného prostredia, ktoré viedli k zániku Mayskej civilizácie medzi rokmi 800 a 1000 nášho letopočtu. Počas expedície narazila skupina aj na zaujímavé zistenie spojené so vznikom samotného závrtu. Myslia si, že Great Blue Hole nebol vždy pod vodou. Na južnej strane otvoru sú totiž visiace kvaple - stalaktity, ktoré nerastú v podmorských jaskyniach. Branson uviedol, že ide o dôkaz, že hladina mora bola kedysi oveľa nižšia a dramaticky vzrástla v dôsledku klimatických zmien.

Viac o téme: JaskyňaObjavBelizeRichard bransonGreat blue hole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu