Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prelet nad národným parkom odhalil bombastický objav: Vedci sú nadšení, nikto o tom doteraz netušil!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Canadian Geographic)

BRITSKÁ KOLUMBIA - Zamestnanci kanadského Ministerstva národných zdrojov počas preletu nad národným parkom v provincii Britská Kolumbia objavili jaskyňu gigantických rozmerov. Prekvapilo ich najmä to, že jej obrovský vchod doteraz neupútal pozornosť a ide o úplne nový objav, o ktorom neexistuje žiadna historická zmienka.

Pracovníci spomínaného ministerstva prelietavali nad parkom Wells Gray Provincial Park, aby spočítali soby v oblasti, keď narazili na jaskyňu. "V prvej chvíli som vôbec neverila tomu, že môže ísť o jaskyňu," netajila svoje nadšenie geologička Catherine Hicksonová. Ju a jej kolegov prekvapilo, aká je jaskyňa obrovská; len vchod do nej je široký sto metrov. "Ak by ste sa postavili na jej okraj, nazriete do hĺbky 183 metrov, čo je naozaj výnimočné," potvrdil pre časopis Canadian Geographic geológ a speleológ John Pollack. 

Prelet nad národným parkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Canadian Geographic)

Odborníkov prekvapil aj fakt, že v dostupných dokumentoch neexistuje o tejto jaskyni ani jedna zmienka. Vyzývajú preto verejnosť, že ak si niekto tento mimoriadny prírodný úkaz všimol už v minulosti, aby sa prihlásil. Podľa Hicksonovej nebola jaskyňa doteraz objavená preto, lebo celá oblasť bola ešte donedávna celoročne pokrytá snehom. Ten sa však roztopil v dôsledku globálneho otepľovania. 

Prelet nad národným parkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Canadian Geographic)

Jaskyniar Lee Hollis uskutočnil do novoobjavenej jaskyne iba jeden zostup a dostal sa do hĺbky 80 metrov. Jej súčasťou je aj vodopád, ktorým pretečie za sekundu  5 až 15 kubických metrov vody a  pravdepodobne ústi do rieky vyvierajúcej približne o pol kilometra nižšie. Jaskyňa bola dočasne pomenovaná Sarlacc Pit podľa  strašidelného monštra z Hviezdnych vojen. Vedci dúfajú, že sa im ju podarí už čoskoro preskúmať podrobnejšie. "Otvára sa nám úplne nová kapitola kanadského jaskynného prieskumu," dodal Pollak.  

Viac o téme: KanadaJaskyňaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu