Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odporné výsledky štúdie o mobiloch: Zoberte si z nich ponaučenie a túto vec viac nerobte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Naše mobilné telefóny sú sedemkrát špinavšie než záchodové dosky. Ak ich nosíme v koženom obale, je na nich dokonca 17-krát viac mikróbov. Zistila to štúdia spoločnosti zaoberajúcej sa hygienou Initial Washroom Hygiene, z ktorej cituje belgický denník Le Soir.

Mladík sa na záchode polhodinu hral s mobilom: Potom sa pozrel pod seba a zdesil sa

Porovnaním vzoriek zo smartfónov a WC sedadiel britská firma zistila, že telefóny v priemere obsahovali 1479 kolónií baktérií, zatiaľ čo dosky len 220, teda sedemkrát menej. Ak je telefón uložený v plastovom obale, je počet mikróbov takmer rovnaký, ako keby prístroj žiadny obal nemal.

Mikróby sa na telefónoch koncentrujú, pretože s prístrojmi neustále manipulujeme. Podľa štúdie z roku 2014 sme na telefón v priemere siahali 221-krát za deň a toto číslo sa odvtedy pravdepodobne ešte zvýšilo, domnieva sa Le Soir.

Muž v kúpeľni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nielen že na mobil stále siahame, my si ho hlavne so sebou všade nosíme. Podľa štúdie si ho dvaja z piatich ľudí berú v zamestnaní na toaletu, kde sa to baktériami len tak hemží. Len jeden z piatich ľudí telefón po návrate z WC očistí.

Zvláštny hygienický obrúsok určený na čistenie mobilného telefónu zaviedlo už v roku 2016 jedno japonské letisko, informuje denník. Odborník na baktérie profesor Hugh Pennington z univerzity v škótskom Aberdeene ľuďom radí, aby pre istotu svoje mobilné telefóny nepožičiavali.

Viac o téme: ŠtúdiaZáchodBaktérieMobilTelefón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu