Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci riešia záhadu, ktorá sa stala 11. novembra: Jej pôvod je zrejme ukrytý na malom ostrove

Ostrov Mayotte Zobraziť galériu (2)
Ostrov Mayotte (Zdroj: Getty Images)

MAYOTTE - Zvláštne seizmické otrasy zachytené nad rôznymi regiónmi sveta pútajú pozornosť vedcov. Ich intenzita bola totiž veľmi ojedinel. Existuje viacero teórií, ktoré sa snažia odhaliť ich pôvod. Ten sa môže skrývať v zámorskom regióne Francúzska.

11. novembra bolo na viacerých miestach našej planéty zaznamenané seizmické vlnenie v trvaní zhruba dvadsiatich minút, ktorému vedci doteraz nedokážu pripísať presný pôvod. Po jeho zachytení sa okamžite začali tvoriť teórie o dopadnutom meteorite či stráženom nukleárnom výbuchu. Tajomstvo je zrejme ukryté na ostrove Mayotte, ktorý sa nachádza medzi Madagaskarom a Afrikou. Od mája ho totiž prenasleduje séria zemetrasení a zatiaľ najsilnejšie otrasy s magnitúdou 5,8 zasiahli územie ostrova 8. mája. Vedci teraz pracujú s teóriou, že záhadné seizmické vlnenie zachytené na odlišných miestach planéty, napríklad v Kanade, Čile a na Novom Zélande, by mohlo mať svoj pôvod práve v tejto oblasti.

"Nič podobné som zatiaľ nevidel. Planéta 11. novembra zazvonila ako veľký zvon udržiavajúci nízku a monotónnu frekvenciu," uviedol kolumbijský univerzitný seizmológ Göran Ekström, ktorý pracuje pre National Geographic. Typické otrasy zemetrasenia sa totiž zvyčajne ohlásia ako krátke silné trhanie, keď sa náhle uvoľní napätie v zemskej kôre a pulzy jasne identifikovateľných seizmických vĺn vyžarujú smerom von od miesta, odkiaľ pochádzajú. Prvý signál sa nazýva primárna vlna, ktorá má vysokofrekvenčné kompresie. Po nej prichádza sekundárna vlna s tendenciou všetko prehĺbiť. Až potom doznievajú povrchové vlny, ktorých zvuk je pomalý a tlmený.

Novembrová udalosť je pozoruhodná v tom, že pred tlmeným chvením neboli zistené žiadne primárne ani sekundárne vlny. Seizmológovia dokonca tvrdia, že namiesto rezonujúcej vlny zneli tieto otrasy ako čistá, takmer rytmická hudobná frekvencia. 

Vedci riešia záhadu, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

National Geographic stále prisudzuje pôvod ojedinelého chvenia pobrežiu ostrova Mayotte, ktorý bol pred viac ako 4000 rokmi vytvorený sopečnou činnosťou. Berie pritom do úvahy stanovisko Francúzov, ktorí sú presvedčení o tom, že podivné zvonenie mohlo byť vytvorené pohybom magmy asi 50 km od pobrežia hlboko pod vodnou hladinou. Túto teóriu podporujú aj GPS údaje, ktoré potvrdili, že Mayotte sa za menej ako päť mesiacov posunul o päť centimetrov smerom na juhovýchod. Je však potrebné pripomenúť, že ide o slabo mapovaný región a údaj môže byť nepresný. Podľa Ekströma je preto možné, že nezvyčajne čistý signál mohla spôsobiť magma, ktorá sa buď šíri vo vnútri komory, alebo sa presúva cez medzery skál hlboko pod povrchom.

Viac o téme: Zemetrasenie Seizmické otrasyMayotte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu