Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spávate so svojím psom v posteli? Expert radí, mali by ste s tým okamžite prestať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Spíte so svojím psom v jednej posteli? Možno to nie je najlepší nápad. Doktor Bradley Smith dokázal, že spánkový režim vášho domáceho miláčika sa diametrálne líši od toho vášho. To spôsobuje zhoršenie kvality vášho spánku. Je v tom však háčik.

Smith z Centrálnej univerzity v Queenslande monitoroval päť psov a ich majiteľky, aby počas jedného týždňa zozbieral údaje o ich spánku a bdelosti. Väčšina majiteliek popierala slabšiu kvalitu spánku, keď spali s domácimi miláčikmi v jednej posteli. Smith napriek tomu zistil, že keď bol pes bdelý, rušilo to spánok ich paničiek a tie sa zobudili tiež. Buď preto, lebo sa pes pýtal von, aby vykonal potrebu, alebo kvôli všeobecnému nepokoju. Spánkový cyklus psa je totiž diametrálne iný než ten ľudský, až pätinu noci tieto zvieratká prebdejú.

Spávate so svojím psom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ľudia cítia viac výhod zo spánku so psom než nevýhod, takže ignorujú narúšanie spánku," vyhlásil Smith. Monitorované dobrovoľníčky opísali, že pri psovi majú pocit bezpečia, ochrany a cítia radosť z blízkosti zvieraťa. Zdá sa však, že si ľudia neuvedomujú, ako veľmi na ich spánok vplývajú psy spiace s nimi v jednej posteli. Väčšina z dobrovoľníčok hodnotila spánok pozitívne. Podľa záznamu zo Smithových monitorov bol dôvodom krátky čas, za ktorý dobrovoľníčky po prebudení opäť zaspali. Niektoré ženy dokonca ani nepriznali, že im pes prerušil spánok kvôli potrebe. 

Spávate so svojím psom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Expert priznal, že mnoho majiteľov psov nemá príliš na výber. "Niekedy je jednoduchšie pustiť psa do postele, než počúvať celú noc jeho škrabanie na dvere," konštatoval Smith. Navyše dodal, že keď si šteňa zvykne spať v jednej posteli s majiteľom, je ťažké ho tomuto zvyku odnaučiť v dospelosti. Vzhľadom na malú a pravdepodobne nereprezentatívnu vzorku dobrovoľníkov ale nebolo možné vyvodiť presný záver o ľuďoch, ktorí spávajú v jednej posteli so psom. Tieto štúdie preto Smith zatiaľ nazýva "prieskumnými". Napriek tomu dúfa, že tento výskum v budúcnosti rozšíri a nájde tak užitočné rady pre majiteľov psov.

Viac o téme: PesSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu