Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Túto nádhernú vianočnú reklamu diváci neuvidia: Z toho najhlúpejšieho dôvodu vôbec

(Zdroj: Youtube/Iceland Foods)

LONDÝN - Britský supermarket tvrdí, že ich reklama bola stiahnutá z televíznych obrazoviek kvôli politickému motívu. Spot pritom podľa jeho predstaviteľov len zdôraznil, v akom nebezpečenstve sa nachádzajú orangutany pri výrobe palmového oleja. Reklamu preto žiada vrátiť späť do televízneho vysielania.

Vo vianočnej kampani v spolupráci s Greenpeace sieť supermarketov Iceland vytvoril animovanú reklamu s dievčatkom, ktoré diskutuje s orangutanom o jeho ohrození života po odlesňovaní kvôli výrobe palmového oleja. "V mojom lese je človek a ja neviem, čo mám robiť. Zničili všetky naše stromy kvôli vášmu jedlu a šampónom," hovorí opica. 

Reklama vznikla po tom, čo Iceland vyhlásil, že odstráni všetok palmový olej z domácich potravín. Kritický stav orangutanov bol podľa viacerých odborníkov čiastočne spôsobený produkciou palmového oleja v oblastiach ako Malajzia. Spot obchodného reťazca je však podľa organizácie Clearcast v rozpore s britským komunikačným zákonom z roku 2003. Tento zákon schvaľuje a posudzuje reklamy v mene štyroch veľkých komerčných vysielateľov v Spojenom kráľovstve. Podľa jeho znenia reklamy, ako súčasť vysielania, nesmú smerovať k politickému záveru. "Tento rok v televízii neuvidíte vianočnú reklamu, pretože bola zakázaná. Ale napriek tomu s vami chceme zdieľať orangutanov príbeh. Pomôžete nám?" píše sa na Twitteri spoločnosti. 

Skvelá práca: Mláďatko orangutana zachránili z rúk pašerákov, drobec na FOTO je rozkošný!

Clearcast v krátkom vyhlásení uviedla, že posudzuje, či je splnená britská vysielacia norma vo všetkých vysielaných reklamách. Vraj nie je regulátorom a nezakazuje reklamy. Trvá však na tom, že reklama bola produktom organizácie Greenpeace, ktorá ju napokon zverejnila na svojich webových stránkach. Iceland ale s jej verdiktom nesúhlasí. Jeho zakladateľ Malcolm Walker vyhlásil, že dostali povolenie reklamu použiť a odstrániť z nej logo Greenpeace. Viacero ľudí si však všimlo, že reklama vďaka tejto kauze získala na YouTube oveľa viac pozretí, než by mala na televíznych obrazovkách.

Viac o téme: Vianočná reklama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu