Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci sú zmätení: V Japonsku zo dňa na deň zmizol ostrov, nikto nevie, čo sa s ním stalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOKKAIDO - Malý japonský ostrov Esanbe Hanakita Kojima bol kedysi pozorovateľný zo severnej časti ostrova Hokkaido. Pred niekoľkými dňami ale úplne zmizol z dohľadu. Miestni obyvatelia aj členovia pobrežnej stráže sa márne snažia lokalizovať jeho polohu.

Ostrovček Esanbe Hanakita Kojima zmizol nevedno kam. Ako prvý si to všimol miestny rybár, ktorý zaznačoval do mapy skryté ostrovy v danej oblasti a spomínaný ostrovček zrazu nedokázal nájsť. Neskôr ho hľadal aj spravodajca CNN Hiroshi Shimizu, ktorý videl v kúsku zeme obklopenej morom inšpiráciu pre svoju knihu.

Stratený ostrov momentálne zamestnáva tak laickú verejnosť, ako aj vedcov a všetci sa márne snažia lokalizovať jeho súradnice, ktoré sú veľmi dôležité pre uplatňovanie medzinárodne platných pravidiel v miestnych vodách.

Ostrov s rozlohou 1,4 kilometra sa skrátka vyparil a nezanechal za sebou žiadne stopy, čo spôsobilo nemalý zmätok. Esanbe Hanakita Kojima bol totiž jedným zo 158 neobývaných ostrovov, ktoré japonská vláda používa na ohraničenie teritoriálnych vôd krajiny. Strata jedného z nich môže ovplyvniť uplatňovanie bezpečnostných a obchodných vzťahov v oblasti. A to je hlavný dôvod, prečo teraz po jeho polohe všetci intenzívne pátrajú.

Viac o téme: Japonsko OstrovEsanbe Hanakita Kojima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu