Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Špárate sa v nose? POZOR! Riskujete tým smrteľné ochorenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LAUSANNE - Odborníci radia, aby rodičia dohliadali na čistotu detských hračiek a rúk. Podľa najnovších výskumov môže totiž špáranie sa v nose rozšíriť nebezpečnú baktériu, ktorá spôsobuje zápal pľúc. K prenosu tejto baktérie dochádza práve prostredníctvom rúk a nosa. Informácie sa objavili v odbornom časopise European Respiratory Journal.

"Pneumokoková infekcia je hlavnou príčinou smrti na celom svete a odhaduje sa, že má na svedomí 1,3 milióna úmrtí detí vo veku do päť rokov," tvrdí vedúca výskumu Victoria Connorová, klinická výskumníčka na liverpoolskej škole tropickej medicíny. Varuje, že starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou sú na túto infekciu náchylnejší. 

Vedci zistili, že táto baktéria sa zvyčajne prenáša z rúk do nosnej dutiny. Pýtate sa ako? Nielen špáraním sa v nose, ale akýmkoľvek poškrabaním sa v nose či priamym kontaktom ruky s nosovou dutinou. Connorová si je vedomá toho, že nie je možné deti úplne odnaučiť od tohto zlozvyku, čo napriek riziku nepovažuje za katastrofu. "Niekedy môže táto baktéria nabudiť imunitný systém dieťaťa a to sa potom stane imúnne voči infekcii. Preto je otázne, či je vôbec vhodné deti od pneumokokov úplne chrániť," podotkla.

Špárate sa v nose?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rodičia by však mali byť opatrní v situáciách, kedy sú ich deti v styku so staršími osobami alebo osobami s oslabenou imunitou. V takýchto situáciách je dôkladné čistenie rúk a čistota detských hračiek veľmi dôležitá, pretože znižuje prenos a riziko vzniku pneumokokových infekcií, ktoré spôsobujú napríklad zápal pľúc. Tento výskum ale napokon odhalil oveľa viac.

"Pilotné štúdie potvrdili, že baktérie pneumokokov sa vo väčšej miere môžu šíriť priamym kontaktom, než obyčajných dýchaním vzdušných baktérií," uviedol profesor Tobias Welte, predseda Európskej respiračnej spoločnosti.

Viac o téme: Zápal pľúcInfekciaŠpáranie v nose
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu