Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyrastajú vaše deti v meste? Táto vec môže natrvalo negatívne ovplyvniť ich život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Zelené priestory a pamäť. Podľa novej britskej štúdie môžu mať deti, ktoré žijú v mestských štvrtiach so zeleňou, lepšiu priestorovú pamäť. Tento typ pamäti, ktorý je tesne spojený s kontrolou pozornosti, umožňuje registrovať informácie o okolí a orientovať sa v priestore, píše taliansky denník la Repubblica.

Štúdia vykonaná na vzorke 4758 jedenásťročných detí, ktoré žijú v mestách, ukázala, že čím menšie boli zelené oblasti, tým horšia bola schopnosť priestorovej pamäti. Je potrebné zdôrazniť, že typ štvrte tento vzťah nezmenil, či už šlo o chudobné štvrte alebo tie, kde žijú dobre situované rodiny. "Predpokladáme, že schopnosť priestorovej pamäti závisí na množstve zelených priestranstiev z dvoch dôvodov. Predovšetkým deti žijúce v miestach s väčším zeleným priestorom majú väčšiu možnosť využívať svoje vonkajšie prostredie. Navyše zelené priestory priťahujú pozornosť a ľudia sa lepšie sústreďujú po tom, čo strávili nejaký čas v kontakte s prírodou," vysvetľujú vedci. 

Vyrastajú vaše deti v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naše výsledky ukazujú pozitívny vplyv zeleného priestoru na kognitívne funkcie. Priestorová pamäť je dôležitou kognitívnou schopnosťou, ktorá je tesne spojená so školskými výsledkami detí, najmä v matematike," uvádza Eirini Flouriová z Londýnskej univerzity, ktorá je autorkou štúdie. Ak sa táto súvislosť ukáže ako skutočne príčinná, potom by mohli byť výsledky využívané v školstve a pri rozhodovaní o plánovaní mestskej výstavby. 

Vyrastajú vaše deti v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Už skoršia štúdia, ktorú realizoval Barcelonský inštitút globálneho zdravia (ISGlobal), konštatovala, ako deťom pri vývoji mozgu pomáha to, že žijú pri zelených priestoroch. S pomocou satelitných snímok vedci zisťovali, ako sú deti vystavené zeleni, a pomocou magnetickej rezonancie sledovali anatómiu ich mozgov. A výsledok? Väčší objem bielej a šedej hmoty v niektorých častiach mozgu a anatomické rozdiely, ktoré mali priaznivý vplyv na kognitívne funkcie.

Väčší objem šedej a bielej hmoty boli predpokladom pre lepšiu pracovnú pamäť a menšiu nepozornosť. "Prial by som si, aby štúdie tohto typu prispievali k tomu, že si uvedomíme, ako sú faktory životného prostredia dôležité pre kognitívne zdravie ľudí a obzvlášť detí," uviedol neurovedec z Medzinárodnej školy vyšších pokročilých štúdií v Terste Alessandro Treves. 

Viac o téme: DetiMestoPrírodaPamäť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu