Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šesť vecí, ktoré na dovolenke nikdy nerobte! Inak sa stanete turistickými barbarmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nárast nízkorozpočtových leteckých spoločností, veľkých letovísk a priaznivých ubytovacích možností umožňuje súčasnej generácii navštíviť miesta, o ktorých ich starí rodičia mohli iba snívať. Ekonomický a osobný prínos cestovania je síce skvelá vec, ale ak je aj dobrých vecí príliš veľa, ich dopad môže byť katastrofálny. Odborníci na životné prostredie preto radia, čomu je lepšie vyhnúť sa počas ciest a zmierniť tak barbarský dopad turizmu na našu planétu.

Enviromentalisti už dlhšie upozorňujú na nebezpečný dopad narastajúceho turizmu v najnavštevovanejších oblastiach sveta. Z mnohých z nich sa už dávno vytratil závan exotiky a svojou dostupnosťou stratili neopakovateľné čaro a príťažlivosť. Najhoršie sú však škody na životnom prostredí a trpiace zvieratá. Ak si teda chcete užiť dovolenku a čo najmenej ublížiť prirodzenému prostrediu navštíveného miesta, ignorujte zopár vecí. Nepodporíte tak šialené nápady cestovných spoločností zamerané iba na zisk, ale prispejete k ochrane životného prostredia.

Nejazdite na slonoch

Aj keď ste už videli v podobných situáciách vašich priateľov a máte nutkanie vyskúšať to, odolajte pokušeniu. Úbohé zvieratá držané v reťaziach sú totiž už od svojho narodenia týrané, keď ich odtiahnu od matky a musia podstúpiť tvrdý tréning za asistencie bitky a hladu. Podľa správy Svetovej organizácie pre ochranu zvierat (WAP) z roku 2017 žije až 75 percent týchto slonov v ťažkých a krutých podmienkach. Najkrajšie je aj tak vidieť slony pohybujúce sa vo voľnej prírode. Preto si vyberte ponuku, ktorá vám umožní dostať sa k vyhliadke, odkiaľ ich môžete sledovať bez toho, aby ste im ublížili. 

Šesť vecí, ktoré na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ignorujte šou, v ktorých účinkujú delfíny 

Pohľad na tohto cicavca je síce veľmi príjemný, pretože vyzerá tak, akoby sa stále usmieval, ale vedzte, že v zajatí zvieratá veľa dôvodov na úsmev nemajú. Delfíny sú držané v nádržiach, sú neprirodzene trénované a trestané. Tých, čo zvládajú tieto podmienky a nezomierajú okamžite, čaká iba krátky a stresujúci život. V Thajsku dokonca týmto majestátnym zvieratám vytrhávajú zuby. 

Nerobte si fotografie so zvieratami žijúcimi v zajatí 

Selfie s tigrom, ktorý je nadopovaný sedatívami  a priviazaný na reťazi, nepatrí do žiadneho albumu uvedomelého turistu. Veď nakoniec iba v roku 2016 prepukol škandál zo "slávneho" chrámu tigrov neďaleko Bangkoku, ktorý mal byť pôvodne záchrannou stanicou pre tieto šelmy. Časom sa však začali šíriť informácie o nelegálnom obchode s kožušinami a inými časťami tiel tigrov, ako aj s ich pašovaním. Vyšetrovatelia narazili počas prehliadky objektu na otrasný nález, keď bolo v mraziacom pulte uložených 40 uhynutých mláďat. Podobne ako tigre trpia aj vyobliekané opice, drezúrované papagáje či iné exotické zvieratá.

Nezbierajte koraly 

Každým úlomkom koraly vystavujete možnosti nákazy infekciou, ktorá môže mať pre ne fatálne následky. Koraly to už majú ťažké vzhľadom na znečistenie ich prirodzeného prostredia a masová turistika im túto situáciu nijako nezľahčuje. Až polovica koralov vo Veľkom bariérovom útese už stihla vyhynúť a odborníci sa teraz obávajú, že sa táto situácia už nedá zvrátiť. Vzdelávacie centrum v Austrálii varuje, aby sa turisti koralov ani nedotýkali, pretože už dotyk dokáže narušiť ich štruktúru. Ak nutne potrebujete kúsok koralu do svojej zbierky, austrálska vláda poskytuje zoznam pokynov a miest, kde a ako ho môžete získať bez toho, aby ste devastovali životné prostredie. 

Šesť vecí, ktoré na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zabudnite na býčie zápasy 

Je nimi známa najmä španielska Pampalona a patria k jednej z najkontroverznejších tradícíí tejto  krajiny. Býky poháňané palicami musia prekonať 855 metrov dlhú cestu pred vyvrcholením zápasov Matador, ktorá väčšine z nich prináša smrť. Táto nepochopiteľná prehliadka má korene ešte v časoch Rimanov a diskusia o nej je vždy zdrojom konfliktných situácií medzi ochranármi zvierat a zástancami kultúrnych tradícií. Ako turista si ale môžete vybrať, či prispejete svojimi peniazmi na jej podporu alebo nie. A ak si túžite užiť v Španielsku zábavu bez zbytočného krviprelievania, zájdite radšej na festival La Tomatina.

Niektoré miesta je lepšie obísť

Dokonalým príkladom v tomto smere je pláž Maya Bay na ostrove Phi Phi Leh v Thajsku. Až do roku 2000, kým tu nebol natočený film Pláž režiséra Dannyho Boylea, išlo o pomerne neznáme miesto. V súčasnosti pláž denne navštívi až päťtisíc turistov, ktorí tu hľadajú raj. Ohrozený je nielen samotný čarovný útes, ale aj podmorský život. Práve z tohto dôvodu museli úrady dočasne uzavrieť ostrov na štyri mesiace. Podobne ohrozené sú aj iné miesta na zemi, napríklad filipínska pláž Boracay, peruánske stratené mesto Inkov Machu Picchu, Benátky či ostrov Bali, ktorý sa topí v plastových odpadkoch. 

Šesť vecí, ktoré na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Sakchai Lalit)

Viac o téme: DovolenkaTurizmusŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu