Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci odhalili novú hrozbu, ktorú ľuďom prináša znečistenie ovzdušia: TOTO doteraz netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Znečistenie v mestách, ktoré si už možno ani neuvedomujeme, predstavuje podľa výsledkov štúdie vedcov z londýnskej St. George University obrovské riziko nielen pre naše fyzické, ale aj duševné zdravie. Štúdia totiž potvrdila súvislosť medzi znečistením ovzdušia výfukovými plynmi a narastajúcim počtom pacientov, ktorým bola diagnostikovaná demencia.

Vdychovanie výfukových plynov patrí k našej každodennej realite a mnohí si to už ani neuvedomujeme. Naše čuchové orgány sú už otupené a exhaláty z áut berieme ako súčasť života, pred ktorou sa nedá ujsť. Toto znečistenie bolo až doteraz spájané najmä s respiračnými problémami. Najnovšia štúdia však poukazuje na to, že plyny uvoľňujúce sa z motorov áut ohrozujú aj naše psychické zdravie.

Podľa vedcov má vysoká úroveň znečistenia exhalátmi v zastavaných oblastiach škodlivý vplyv na mozog a spúšťa v ňom zápal. "Obyvatelia miest s hustou premávkou majú až o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu demencie než tí, ktorí žijú v pokojnom prostredí," uviedol vedúci štúdie, profesor Frank Kelly. 

Vedci odhalili novú hrozbu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci najprv zistili, že z 850 000 pacientov trpiacich demenciou pochádzalo až 60 000 z nich z husto osídlených oblastí. Vo svojom výskume potom analyzovali zdravotné záznamy 131 000 pacientov z rozličných oblastí Londýna a porovnali ich s úrovňou znečistenia v okolí ich domovov. U tých, ktorí žili v oblastiach, kde bol v ovzduší vyšší podiel oxidu dusičitého a jemných častíc z výfukov, bola pravdepodobnosť výskytu demencie takmer o polovicu vyššia ako u ostatných. Iba počas sedemročného výskumu bolo toto ochorenie diagnostikované 2181 pacientom. "Výsledky sú dôkazom, že existuje súvislosť medzi znečistením ovzdušia a neurodegeneráciou mozgu," vyjadril sa doktor Iain Carey, ktorý na štúdii spolupracoval. 

Viac o téme: ExhalátyDemenciaZnečistenie ovzdušiaVýfukové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu