Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad, ktorý šokuje lekárov: Piati pacienti dostali orgány od mŕtveho darcu, štyria z nich zomreli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TUBINGEN - Štyri pacientky zomreli po transplantácii orgánov od jednej ženskej darkyne. Tá preniesla rakovinu prsníka na tri zo spomínaných žien. Pre lekárov je to veľmi šokujúca informácia, pretože odteraz začnú klásť väčší dôraz na potenciál rakovinotvorných buniek v darcovských orgánoch.

Prípad odhalila nemecká Univerzita v Tubingene a VU University Medical Center v Amsterdame. Z piatich pacientov, ktorí podstúpili transplantáciu orgánov, v priebehu šiestich rokov umreli štyria, všetko ženy. Tri z nich zomreli na rakovinu prsníka, ktorá sa z nakazených darcovských orgánov rozšírila do celého tela. Lekári si totiž neuvedomili, že rakovinotvorné bunky darkyne sa nachádzajú v životne dôležitých orgánoch a správali sa ako "smrteľný trójsky kôň". Ďalšia pacientka chorá na srdce zomrela v dôsledku sepse, čiže stavu, kedy telo napáda vlastné orgány, ktoré sa pokúšajú vysporiadať s infekciou. 

Obrovská nádej v liečbe rakoviny: Vedci vyvinuli vakcínu so 100-percentnou úspešnosťou!

Odborníci uviedli, že pravdepodobnosť prenesenia rakoviny po transplantácii orgánov je menšia ako jedna ku desaťtisíc. Najnovšie zistenia však poukazujú na to, že smrteľné následky karcinómu prsníka odvodeného od darcu nie sú vôbec ojedinelé. 

Prípad, ktorý šokuje lekárov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prvým pacientom, ktorý po transplantácii zomrel, bola 42-ročná žena. Transplantovali jej obe pľúca, v roku 2009 rakovina napadla jej kosti a pečeň. Ďalšie testy podstúpila 62-ročná žena, ktorá po transplantácii dostala ľavú obličku a muž, ktorý dostal zase tú pravú. Zatiaľ čo muž prežil, žena v roku 2014 umrela na rakovinu. Treťou pacientkou, ktorá podľahla rakovine prsníka, bola 59-ročná žena, ktorej transplantovali pečeň. Práve skríning vnútorností a tela by mal odhaliť potenciálnu infekciu, ktorá sa v darcovom tele nachádza a mohla by spôsobiť rakovinu v tele človeka, ktorý transplantovaný orgán prijme. 

Viac o téme: TransplantáciaRakovina prsníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu