Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prelomový objav: Vedcom sa podarilo zvrátiť starnutie, našli konečne recept na večnú mladosť?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EXETER - Vedci sa posledné roky intenzívne snažia určiť korene biologického procesu s názvom starnutie. Skúšajú, či sa dá zastaviť alebo dokonca úplne zvrátiť. Nová štúdia dokázala, že starnutie niektorých ľudských buniek sa dá skutočne zvrátiť.

Starnutie sa konečne podarilo zvrátiť po tom, ako genetici vložili špecifickú molekulu do mitochondrií starých ľudských buniek. Mitochondrie sú bunkové štruktúry, v ktorých sa produkuje energia. Vďaka novému vedeckému prístupu bunky prestávajú starnúť, čiže sa nedostávajú do bodu, v ktorom sa už nemôžu duplikovať. Akumulácia týchto buniek v orgánoch je podľa viacerých expertov hlavným kľúčom k starnutiu. 

Prelomový objav: Vedcom sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Nedávno bolo naznačené, že jedným zo spúšťačov starnutia môže byť strata schopnosti zapnúť a vypnúť naše gény v správnom čase a na správnom mieste," uviedli autori výskumu. Vo svojej štúdii, publikovanej v časopise Aging, vysvetľujú, že dodanie sírovodíka do mitochondrií umožňuje získať starým bunkám schopnosť rozdeľovať sa tak, ako mladšie bunky. 

Sírovodík je chemická zlúčenina, ktorá spôsobuje zápach vajec. Vo veľkých dávkach je nebezpečná, v malých však môže byť prospešná. Vedci sú presvedčení o tom, že práve táto zlúčenina stojí za veľkým tajomstvom zastavenia procesu starnutia. Sírovodík v mitochondriách totiž dokáže zvýšiť množstvo proteínov, ktoré vypínajú a zapínajú naše gény v reakcii s prostredím. V priebehu ľudského života sa v mitochondriách vyskytne asi tristo proteínov, tie však majú tendenciu počas starnutia miznúť. Sírovodík zvyšuje počet týchto proteínov, čo logicky spomaľuje proces starnutia. 

Prelomový objav: Vedcom sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dúfame, že s použitím týchto molekulárnych nástrojov budeme nakoniec schopní odstrániť starnúce bunky, čo nám umožní zamerať sa na viaceré choroby súvisiace s vekom. Určitým spôsobom je to vzdialená budúcnosť, ale máme za sebou vzrušujúci štart," dodali výskumníci,  sa týmto krokom možno priblížili k nájdeniu receptu na večnú mladosť. 

Viac o téme: StarnutieElixír mladosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu