Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žili na Mesiaci mimozemšťania? Takto tam mohol podľa vedcov vzniknúť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci tvrdia, že na Mesiaci mohli žiť mimozemšťania. Mimozemský život sa mohol v susednom telese našej planéty vytvoriť po výbuchu meteoritu. Atmosféra by tak bola obývateľnejšia a podporujúca život. Podľa astronómov mal Mesiac rovnaké podmienky na prežitie, ako naša planéta.

Podľa planetárnych výskumníkov mohol mať Mesiac pred štyrmi miliardami rokov podmienky na podporu jednoduchých foriem života. Rovnaké podmienky mohli nastať počas vrcholu sopečnej aktivity pred 3,5 miliardou rokov. Počas tejto doby Mesiac vylúčil veľké množstvo horúcich plynov vrátane vodných pár. Tieto plyny sa mohli kondenzovať na vodu na povrchu a vytvoriť tak atmosféru vhodnú pre život organizmov. "Keby bola momentálne na Mesiaci prítomná kvapalná voda a vhodná atmosféra, myslíme si, bol by jeho povrch aspoň prechodne obývateľný," myslí si Dirk Schulze-Makuch, astrobiológ z Washington State University. Predpokladá sa tiež, že Mesiac je obklopený magnetickým poľom, ktoré by udržalo akékoľvek formy života. 

Žili na Mesiaci mimozemšťania?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najstarší dôkaz o živote na Zemi v podobe cyanobaktérií je približne 3,5 až 3,8 miliardy rokov starý. V tom období bola slnečná sústava poznamenaná častými dopadmi meteoritov. Je teda možné, že život sa v dôsledku tejto udalosti mohol premiestniť na Mesiac, kde bolo vtedy bezpečnejšie. "Vyzerá to tak, že Mesiac mohol byť vtedy naozaj obývateľný. Mohli existovať mikróby v tamojších vodných plochách, až kým povrch úplne nevyschol," tvrdí Schulze-Makuch. 

Veľký objav amerických vedcov: V okolí Jupitera je toho viac, než sme si mysleli

Vedci dúfajú, že NASA a iné vesmírne agentúry sa na základe týchto tvrdení začnú venovať podrobnejšiemu výskum lunárneho systému. Podľa nich je potrebné preskúmať mesačné usadeniny z daného obdobia, aby sa zistilo, či obsahujú nejaké známky života, alebo tieto podmienky aspoň stimulujú. Týmto spôsobom raz a navždy zistia, či je život na Mesiaci možný.

Viac o téme: VesmírMesiacŽivot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu