Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikátne VIDEO Indiána, ktorý žije 20 rokov sám v Amazonskom pralese

Indián miluje samotu
Indián miluje samotu (Zdroj: Facebook/Funai-Fundação Nacional do Índio)

BRAZÍLIA - Brazílska štátna organizácia pre domorodé kmene zverejnila video indiána, ktorý je podľa nej posledným príslušníkom jedného kmeňa a v amazonskom pralese žije už vyše 20 rokov bez kontaktu s inými ľuďmi. Informoval o tom španielsky denník ABC, ktorý ho označil za "zrejme najväčšieho samotára na svete". Podľa brazílskej Národnej nadácie pre indiánov (Funai) sa muž teší viditeľne dobrému zdraviu.

Na videu je vidieť polonahý muž s vlasmi dlhými až ku kolenám, ako sa snaží sekerou odťať strom. Podľa Funai má okolo päťdesiat rokov a sám žije asi od polovice 90. rokov. Brazílska nadácia ho označuje za posledného príslušníka "kmeňa dier", podľa dier, ktoré tento kmeň a teraz už len tento muž robia do zeme, aby do nich ulovili zver, napríklad opice. Muž žije v chatrči a okrem lovu zveri tiež pestuje kukuricu či zemiaky.

Zamestnanci nadácie Funai sa muža nesnažia kontaktovať, pretože si myslia, že mu život v pralese osamote takto vyhovuje. Iba mu nechávajú na miestach, ktorými chodia, semienka plodín či nástroje, ktoré by mohol potrebovať. Indián žije na území asi 8000 hektárov chráneného územia v povodí rieky Tanaro v západobrazilskom štáte Rondonia.

Neriadená kolonizácia v oblastiach Amazónie v 80. rokoch minulého storočia stála život viacero príslušníkov tamojších domorodých kmeňov. Podľa Funai je v Brazílii zhruba 70 izolovaných indiánskych kmeňov, ktoré žijú v amazonských štátoch Acre, Amazonas, Mato Grosso, Roraima, Rondonia a Maranhao. Nie všetky tieto kmene ale boli doteraz spozorované. Na celom svete žije podľa odhadu britskej mimovládnej organizácie Survival International asi stovka izolovaných kmeňov, najmä v Južnej Amerike, Južnej Ázii a v Oceánii.

Viac o téme: IndiánPralesKmeneBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu