Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pod zemským povrchom sa ukrýva bohatstvo nevyčísliteľnej hodnoty: Má to ale háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Medzinárodný tím výskumníkov sa domnieva, že pod zemským povrchom sa ukrýva kvadrilión ton diamantov. Nachádzať sa majú v hĺbke 160 kilometrov pod Zemou. K poznatkom dospeli na základe zvukových vĺn, vďaka ktorým odhalili zloženie zemského plášťa, informoval magazín Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Nový výskum je založený na seizmologických dátach zozbieraných v priebehu desaťročí. Seizmografy zachytávajú vlny všetkých pohybov na Zemi vrátane zemetrasení. Na základe týchto údajov sa vedci rozhodli zrekonštruovať, z čoho pozostáva vnútro Zeme. A práve tu objavili obrovskú zaujímavosť.

VIDEO Najväčšia explózia roka v Rusku: Astronómovia v šoku, toto nečakali

Existujú určité oblasti, v ktorých majú seizmologické vlny tendenciu nevysvetliteľne zrýchľovať. Tieto oblasti sa nazývajú kratonické korene a sú najstaršou a zároveň najnebezpečnejšou časťou tektonických platní. Niekedy sa považujú za prevrátené pohoria, ktoré siahajú až 320 kilometrov do hĺbky našej planéty. 

Pod zemským povrchom sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri vysvetľovaní zrýchľovania seizmologických vĺn dospeli experti k záveru, že ak kratonické korene obsahujú jedno až dve percentá diamantu, zmena rýchlosti by dávala zmysel. To znamená, že v kôre a plášti Zeme je o tisíckrát viac diamantov, než sa kedy predpokladalo. "Toto dokazuje, že diamant nie je taký exotický minerál a na geologickej úrovni je úplne bežný," tvrdí vedúci autor výskumu Ulrich Faul.

"Pod povrchom Zeme sa nachádza oveľa viac diamantov, než sme si mysleli. Nemôžeme sa k nim ale dostať. Prešli sme si všetky možné príčiny a toto je jediná racionálna, ktorá nám z toho vyplýva," okomentoval výsledky skúmania Faul. Pravdivosť výskumu potvrdzuje fakt, že diamanty sa vytvárajú za podmienok vysokej teploty a vysokého tlaku a tieto podmienky platia aj pre zemskú kôru. 

Viac o téme: ZemDiamantBohatstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu