Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Objav ako hrom: Záhadná častica z hlbín pomôže objasniť tajomstvá vesmíru

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEICESTER - Častice neutrína, ktoré takmer nespolupracujú so žiadnou inou hmotou, pravdepodobne otvoria astronautom nové možnosti pozorovania vesmíru. Možnosti použitia týchto častíc prirovnávajú vedci k objavu gravitačných vĺn z roku 2016 a tvrdia, že vďaka nim bude možné sledovať najodľahlejšie zdroje energie vo vesmíre úplne novým spôsobom.

Neutríno, ktoré sa pohybuje rýchlejšie ako svetlo, by mohlo objasniť mnohé tajomstvá vesmíru. Vedci totiž zistili, že jeho zdrojom je galaxia s obrovskou čiernou dierou vzdialená štyri miliardy rokov a tento objav konečne odhalil pôvod vesmírneho žiarenia. Ten zamestnával astronómov už od roku 1912, kedy fyzik Viktor Hess vyhlásil, že žiarenie pozorovateľné z našej planéty nepochádza zo Zeme a šíri sa z vesmíru. Častice, ktoré spôsobujú toto žiarenie, by mohli byť pokojne označené ako "tretí posol", pretože okrem svetlých a gravitačných vĺn prenášajú aj energiu vo vesmíre. Neutríny navyše nie sú ovplyvnené magnetickým poľom. Väčšina kozmického žiarenia totiž nesie elektrický náboj a ten spôsobuje, že jeho trajektórie sú deformované práve týmto poľom, čo znemožňuje sledovať ich pôvod. 

Unikátna FOTO z ďalekého vesmíru: Astronómovia zachytili, ako vzniká nová planéta

"Častice neutrína len veľmi málo spolupracujú s hmotou. Ak by bol odhalený ich pohyb vo vesmíre, bolo by to úžasné. V prípade zistenia ich zdroja ale určite môžeme hovoriť o obrovskom triumfe," uviedol člen medzinárodného tímu astronómov na University of Leicester Paul O'Brien v časopise Science. Takéto zistenie dokáže posunúť pozorovanie vesmíru ďaleko za hranice doteraz poznaného.

Objav ako hrom: Záhadná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

K výsledkom sa dopracoval viac ako tristočlenný medzinárodný tím v spolupráci s observatóriom IceCube nachádzajúcom sa na Antarktíde. Práve toto observatórium sa zameriava na pozorovanie neutrínových častíc. 22. septembra súradnica s viac ako 5000 super citlivými snímačmi zaznamenala modrú žiaru známu ako Čerenkovo žiarenie, keď neutríno zareagovalo na ľad a častice prešli rovno od miesta ich pôvodu po Zem. Astronómovia tak mohli sledovať trajektóriu k zdroju a pozorovanie ich doviedlo až ku galaxii Blazar nachádzajúcej sa neďaleko súhvezdia Orion. Tá je zdrojom neutrína s kódovým označením TXS 0506 + 056. Zdroj bol lokalizovaný za menej ako minútu, pretože tím IceCube odovzdal súradnice pre následné pozorovania teleskopom po celom svete. "Pozorovanie bolo úspešné, pretože na ňom pracoval medzinárodný tím. Pri individuálnych pozorovaniach by nebolo možné dopracovať sa v takýmto výsledkom," uviedol fyzik Erik Blaufuss. 

Viac o téme: VesmírNeutríno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu