Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začiatkom augusta by sa mal na oblohe objaviť jedinečný úkaz: Viditeľnosť voľným okom v tieto dni!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Zelená kométa explodovala, vďaka svetelnému pozadiu bude viditeľná aj ľudským okom! Tým, že sa približuje k Slnku, sa stáva viditeľnejšou na nočnej oblohe. Jedinečný úkaz by sa mal objaviť už medzi 4. a 5. augustom.

Kométa zvaná PanSTARRS bola jasne viditeľná 2. júla, keď ju obklopovalo zelené svetlo. Len o dva dni neskôr bola oveľa tmavšia, čo naznačuje, že je ohrievaná Slnkom a približuje sa k nemu. Americký magazín Sky and Telescope uvádza, že jas a veľkosť zeleného svetla okolo kométy sa zväčšuje, čo je známka blížiaceho sa výbuchu.

Najbližšie k Slnku sa dostane 16. augusta, keď vletí do obežnej dráhy Merkúra. Je tu teda možnosť, že bude na nočnej oblohe oveľa viac osvetlená. Najlepšia viditeľnosť pre ľudské oko sa predpokladá medzi 4. a 5. augustom. Následne po tom bude výhľadu prekážať tesná blízkosť kométy k Slnku a denné svetlo.

Rakúsky astronóm Michael Jager uviedol, že "jadro kométy dosahuje asi dvojnásobok veľkosti Jupitera". Prvýkrát bola PanSTARRS zaznamená ešte minulý rok. Nikto si nie je celkom istý, čo sa stane, keď sa dostane k Slnku. Ak vybuchne, bude oveľa viditeľnejšia než v prípade, že sa k Slnku len priblíži. Je možné, že sa do slnečnej sústavy vráti o pár rokov opäť.  

Viac o téme: SlnkoKométaVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu