Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Partia výrastkov zničila nádhernú prírodnú pamiatku starú 320 miliónov rokov

Miesto, kde skala stála 320 miliónov rokov Zobraziť galériu (4)
Miesto, kde skala stála 320 miliónov rokov (Zdroj: profimedia.sk)

HARROGATE - Nezmyselnému vandalstvu podľahol jedinečný skalný úkaz Brimham Rocks, ktorý priťahoval návštevníkov v anglickom grófstve Yorkshire. Nedávno tu, bohužiaľ, zavítala aj partia výrastkov a bez štipky úcty a rešpektu toto prírodné bohatstvo zlikvidovala.

Návštevníci Brimham Rocks sú šokovaní pri pohľade na zničený skalný útvar, ktorý ako magnet priťahoval ich obdiv a pozornosť. Jedinečná formácia stará približne 320 miliónov vznikla vďaka poveternostným podmienkam. Vďaka špecifickému tvaru dostali niektoré z mohutných skál pomenovanie po zvieratách, a tak mohli návštevníci obdivovať napr. ťavu, korytnačku či medveďa. Oblasť bola v roku 1958 uznaná za miesto špeciálneho vedeckého záujmu (SSSI) a miestni obyvatelia boli na skaly mimoriadne hrdí.

Skalný útvar predtým, ako ho zničili
Zobraziť galériu (4)
Skalný útvar predtým, ako ho zničili  (Zdroj: profimedia.sk)

Čo ale zachová príroda, to ľudia zničia, a tak to bolo aj v tomto prípade. Na Brimham Rocks sa prišla pred niekoľkými dňami pozrieť aj skupina tínedžerov, ktorí tu zanechali po sebe hotovú spúšť. Na jednu zo skál vytesali svoje mená "Lee & Chez", "Siona" a "2K18".

FOTO Partia výrastkov zničila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ale najhoršie je to, že jednu z vápencových skál, ktorá sa ešte donedávna pyšne týčila na vrchole kopca, zhodili dole. 

FOTO Partia výrastkov zničila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Miestne úrady označili tento čin za nepochopiteľný a zároveň upozorňujú návštevníkov, ktorí budú prechádzať v okolí poškodenej skaly, aby dbali na zvýšenú opatrnosť. "Všetko, čo urobili, bolo zbytočné. Tu sa ťažko hľadajú slová," skonštatovala Helen Clarková z National Trust pri pohľade na rozbitú skalu. Hovorca policajného oddelenia potvrdil, že v súvislosti s incidentom bolo vypočutých päť mladých ľudí.

Viac o téme: VandalizmusPrírodný úkazBrimham rocks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu