Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozoruhodné zistenie vedcov: V tele máme druhý mozog, vďaka nemu sa vyprázdňujeme

Polypy hrubého čreva Zobraziť galériu (2)
Polypy hrubého čreva (Zdroj: Getty Images)

ADELAIDE - Pozoruhodné zistenia vedcov z austrálskej Flinders University publikoval časopis Journal of Neuroscience. V článku odkrýva princíp fungovania enterálneho nervového systému. Ten je označovaný za druhý mozog a doteraz nebolo celkom jasné, čo vlastne poháňa jeho činnosť a čomu vďačíme za to, že hrubé črevo nám vždy spoľahlivo signalizuje, kedy sa potrebuje vyprázdniť.

Vedci skúmali, na akom princípe je založené fungovanie enterálneho nervového systému (ENS) ovplyvňovanom miliónmi neurónov, ktoré riadia pohyb v našich črevách. Tento systém je označovaný aj ako druhý mozog a ide o jediný vnútorný orgán s vlastným kompletným nervovým systémom, ktorý môže fungovať nezávisle od mozgu alebo miechy. Migrujúci motorický komplex, ktorý zodpovedá za úplné vyčistenie tenkého čreva, vysunie všetky zvyšky do hrubého čreva a škŕkaním nám dáva najavo, že sme opäť hladní, poznajú všetci. Ale odhaliť, čo rozhýbe naše hrubé črevo, sa podarilo až spomínaným odborníkom. Najnovšie výsledky ich štúdie potvrdzujú, že vyprázdňovanie funguje na princípe pulzovania elektrických vĺn, ktoré sú synchronizované a pomáhajú črevu vypudiť z tela jeho obsah.

Pozoruhodné zistenie vedcov: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Záhadou gastrointestinálneho traktu bolo to, ako také množstvo enterálnych neurónov vo vnútri čreva dostalo tento orgán do pohybu," hovorí člen výskumného tímu Nick Spencer. Aby bolo možné pochopiť princíp týchto mechanizmov, jeho tím skúmal črevá eutanázovaných myší, ktoré majú 400-tisíc individuálnych neurónov. S použitím zobrazovacej technológie s vysokým rozlíšením a elektródami na meranie elektrických impulzov zistili prítomnosť rytmického elektrického pulzovania v črevách pozorovaných hlodavcov, ktoré vytvárali kontrakcie a pomáhali rozhýbať ich obsah. 

Neurovedec opísal, čo sa deje s ľudským mozgom po smrti: Je neuveriteľné, na čo prišiel

"Toto predstavuje hlavný model neuronálnej aktivity v periférnej nervovej sústave cicavcov, ktorý doteraz nikto neidentifikoval. Výsledky nášho výskumu môžu pomôcť pri liečbe rakoviny čriev," uvádzajú autori štúdie. Dodali, že keď je už známe, ako sa funkcia ENS aktivizuje v zdravých podmienkach, môžu byť teraz lepšie sledované niektoré dysfunkcie neurónov hrubého čreva. To by mohlo pomôcť aj pacientom s chronickou zápchou, ktorých je čoraz viac. 

Viac o téme: ŠtúdiaMozogHrubé črevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu