Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na letiskách si dávajte obrovský pozor: TAKTO vás tam dokážu zlodeji najľahšie okradnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na drzosť a prefíkanosť zlodejov na letisku upozorňuje nemenovaný člen bezpečnostnej služby a cestujúcich vyzýva k opatrnosti. Ohrození sú najmä počas osobných prehliadok. Spozornieť by mali aj rodičia malých detí a všetci, ktorí cestujú v skorých ranných hodinách. Po prečítaní článku každý pochopí, že je najlepšie spoľahnúť sa sám na seba.

Staré porekadlo hovorí, že príležitosť robí zlodeja. A práve bezpečnostné kontroly na letiskách sú pre zlodejov skvelou príležitosťou, ako sa nezákonne obohatiť. O ich najčastejších postupoch porozprával člen bezpečnostnej služby, ktorý na tejto pozícii pracuje viac ako desať rokov. "Zväčša ide o mužov v strednom veku. Pracujú v dobre organizovaných skupinách a kupujú si najlacnejšie letenky," hovorí.

Zlodeji si prídu na svoje hlavne nadránom, keď sú cestujúci ospalí a nemajú energiu pozorne sledovať okolie. Ľahkou korisťou sú aj rodinky s malými deťmi, pretože tie dokážu veľmi rýchlo odpútať pozornosť rodičov od toho, čo sa deje naokolo. "Najčastejšie sa ľudia sťažujú na krádeže laptopov a peňaženiek," vyratúva zoznam najviac kradnutých predmetov pracovník. "A raz dokonca niekto vdove ukradol urnu s popolom zosnulého manžela." 

Na letiskách si dávajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Chybou je podľa neho aj to, že počet bezpečnostných pracovníkov sa znížil, pretože vedenie letísk prešlo k šetriacim krokom a všetci sa spoliehali na to, že ich prácu nahradia bezpečnostné kamery. Kedysi sa mohol bezpečnostný pracovník venovať jednému pasažierovi a stíhal popritom kontrolovať aj situáciu na okolí. Teraz musí za rovnaký čas vybaviť štyroch. Tlak vedenia je obrovský. Nechcú, aby ľudia trčali na bezpečnostných kontrolách, ale aby nakupovali.

Na letiskách si dávajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nádoby s príručnou batožinou a cennosťami vychádzajúce zo skenovacieho prístroja na páse často nekontrolovateľne unikajú a väčšinou končia na jeho druhej strane oveľa skôr, ako ich majiteľ. Je preto iba otázkou času, či celú situáciu niekto nezneužije. "Nespoliehajte sa na to, že vám pomôžu bezpečnostné kamery. Gangy zlodejov sú organizované a šanca dolapiť páchateľa je často nulová," upozorňuje člen bezpečnostnej služby.

Napríklad na letisku London City Airport na Veľkú noc študentka Fernanda Ardilesová riešila s vedením letiska sťažnosť ohľadom krádeže laptopu za viac ako 1500 eur, ktorý jej bol odcudzený práve z pásu počas bezpečnostnej kontroly. V počítači mala dôležitú dizertačnú prácu. Na letisku jej iba sucho oznámili, že ju budú kontaktovať, keď si prezrú záznam z kamery. Tri dni ich bombardovala sťažnosťami a nakoniec dostala odpoveď, že sa v jej prípade nedá nič robiť. 

Viac o téme: ZlodejLetiskoKrádežBezpečnostná kontrola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu