Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Študentku napadol pri rieke medveď: Prežila vďaka jedinej VECI, čo mala v ruksaku

Amber pri útoku utrpela ťažké zranenia Zobraziť galériu (3)
Amber pri útoku utrpela ťažké zranenia (Zdroj: Facebook)

MONTANA - Amber Kornakovú fascinuje príroda. Sezónnu prácu zameranú na pozorovanie medveďov pre vládnu agentúru US Fish and Wildlife Service v severozápadnej Montane prijala preto s radosťou. Netušila však, že vytúžená práca snov sa jej stane takmer osudnou.

Amber miluje pobyt v prírode a je fascinovaná jej pozorovaním. S nadšením prijala sezónnu prácu zameranú na zber vzoriek srsti grizlyho a na čas sa presídlila do Cabinet Mountains v severozápadnej Montane. Chumáče srsti z nebezpečného predátora mala zbierať zo stromov a kríkov, zhromaždiť ich a neskôr posunúť na genetický výskum. Zo svojej práce a z celého prostredia bola nadšená, ale pohodu si užívala iba zopár dní. Neďaleko rieky Poorman Creek ju totiž napadol medveď, ktorý sa s ňou nemaznal. Dievčina skončila s dvomi zlomeninami lebky a s vážnymi poraneniami krku a chrbtice. Lekári doteraz nechápu, ako mohla v takomto stave prejsť peši viac ako tri kilometre k svojmu autu a ešte aj šoférovať.

Študentku napadol pri rieke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

"Hluk rieky je v tom mieste veľmi silný, preto zrejme nepočula, že sa k nej zozadu blíži medveď," uviedla Jennifer Stricklandová, hovorkyňa spoločnosti, pre ktorú Kornaková pracovala. Našťastie sa jej podarilo vytiahnuť medvedí kapsaicínový sprej a ukončiť tak útok šelmy, ktorý mohol skončiť tragicky. Je iba zázrak, že takto zranená žena dokázala zvládnuť dlhú trasu k autu a potom šoférovať na miesto, odkiaľ sa jej podarilo dovolať na tiesňovú linku.

Študentku napadol pri rieke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Jej operácia trvala štyri hodiny. Pacientke museli z mozgu odstrániť časti kostných úlomkov a v hlave má teraz umiestnené hadičky na odtok tekutiny z opuchov. Do lebky jej vložili aj kovové doštičky a už absolvovala operáciu tržných rán na krku a na chrbte. "Jej stav je veľmi vážny. Je nám to ľúto, pretože po tejto práci veľmi túžila. Bola skvelá a zanietená pre prírodu. Bude sa zotavovať veľmi dlho," dodala Stricklandová.  

Viac o téme: Montanaútok medveďa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu