Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výsledky najnovšej štúdie desia: Takto ničí ľudská činnosť našu planétu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Tretinu svetových chránených území vrátane národných parkov ohrozuje ľudská činnosť. Tvrdí to štúdia medzinárodného tímu vedcov, podľa ktorej sú lokality chránené zákonom často ohrozované poľnohospodárstvom, zástavbou či budovaním diaľnic. Najhoršia situácia je v husto obývaných oblastiach Ázie, Afriky a Európy, uvádza výskum publikovaný v magazíne Science.

Celková rozloha chránených území ohrozovaných človekom je podľa štúdie takmer šesť miliónov kilometrov štvorcových, čo je viac než plocha všetkých štátov EÚ dohromady. "Vlády tvrdia, že príroda je na týchto miestach chránená, čo v skutočnosti nie je pravda," uviedol jeden zo spoluautorov štúdie, profesor James Watson z americkej Spoločnosti pre ochranu prírody (WCS), ktorá spolu s austrálskymi a kanadskými univerzitnými vedcami dáta pre výskum zhromaždila. "Ide o hlavnú príčinu faktu, že biodiverzita stále katastroficky klesá, napriek tomu, že v posledných desaťročiach počet chránených území neustále pribúda," podotkol The Independent. 

Výsledky najnovšej štúdie desia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozloha chránených území sa podľa štúdie od roku 1992 približne zdvojnásobila, o efektivite ich ochrany to však rozhodne povedať nemožno. Vedci dlhodobo tvrdia, že klesajúci počet živočíšnych a rastlinných druhov je jedným zo zásadných problémov planéty a je zo značnej časti spôsobený ľudskou činnosťou. Problematické miesta sú predovšetkým v husto obývaných oblastiach, kde dochádza k významným zásahom do chránených oblastí, ktoré často nemajú status najprísnejšie chránených národných parkov. Niektoré vlády pripustili, aby cez chránené územia viedli diaľnice, vznikala tam poľnohospodárska pôda či rovno obytná zástavba. 

Výsledky najnovšej štúdie desia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci skúmali stav celkovo 50-tisíc území s rôznym stupňom ochrany. Zatiaľ čo o vážnom ohrození ľudskou činnosťou možno podľa štúdie hovoriť v prípade tretiny týchto území, dôkazy ľudskej činnosti akokoľvek škodiacej prírode zaznamenal výskum až na 90 percentách chránených lokalít. 

Viac o téme: Životné prostredieChránené územieĽudská činnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu