Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Muž mal v uchu dva roky tento HNUS: Väčšina Slovákov riskuje, že dopadne rovnako

Zvyšky vaty v uchu Zobraziť galériu (3)
Zvyšky vaty v uchu (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

LEICESTERSHIRE - Nechutné video zachytáva prebiehajúci zákrok u lekára, ktorý z útrob pacientovho ucha vyťahuje niečo, čo pripomína kuklu motýľa. Išlo však o oveľa prozaickejšiu vec, ktorá môže uviaznuť v ušiach každého z nás. Pri ich čistení treba byť preto mimoriadne opatrný.

Keď pred dvomi rokmi zostal v uchu nemenovaného Angličana kúsok vaty z tyčinky na čistenie uší, myslel si, že časom vypadne sama. Na udalosť by zabudol, keby sa mu časom neprihlásili bolesti a nezačal trpieť nedoslýchavosťou. "Pacient sa sťažoval, že prestáva počuť a pobolieva ho ucho. Vyšetrenie ukázalo, že má v uchu zvyšok vaty, na ktorej sa za dva roky usadilo množstvo nečistôt," vysvetlil lekár Neel Raithatha. Pri vyberaní cudzieho predmetu musel postupovať veľmi opatrne, aby pacientovi nepoškodil bubienok.

Muž mal v uchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

Obľúbené vatové tyčinky, ktorých použitie považujeme za bežnú súčasť hygieny, ušní lekári príliš v láske nemajú. Ušný maz chrániaci bubienok síce z času na čas vypudí do vonkajších častí ucha nepríjemne vyzerajúcu zažltnutú masu, ale použitie tyčinky nie je v týchto prípadoch šťastná voľba. "Každé jej použitie zatláča maz dovnútra, a to aj vtedy, ak si myslíte, že ste si ucho vyčistili. Lepšie je počkať, kým z ucha vypadne sám. Tyčinkou si svoj zvukovod totiž upchávate ešte viac a môžete si poškodiť aj bubienok," povedal odborník.

Muž mal v uchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

Vata navyše nadmerne vysušuje vonkajšie časti ucha a potom môže do neho ľahšie preniknúť infekcia. Pri nadmernej tvorbe mazu odporúča lekár návštevu ambulancie, kde odborník zváži, či treba ucho vyčistiť, prípadne vám predpíše kvapky. Na trhu sú už aj sviečky z včelieho vosku, ktoré pôsobením tepla odsajú nadmerný maz.

VIDEO nie je vhodné pre citlivé povahy

Viac o téme: UchoVatová tyčinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu