Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak sa často usmievate, vyzeráte staršie: Tento VÝRAZ naopak omladzuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BEER ŠEVA - Izraelskí vedci z renomovanej univerzity vykonali dva experimenty, v ktorých zisťovali, ako vnímajú respondenti jednotlivé výrazy vyfotografovaných ľudí. Došli k záveru, že usmiati ľudia vyzerajú staršie, než keď sa tvária prekvapene či neutrálne. Vysvetlili, prečo je tomu tak.

Vedci z renomovanej izraelskej Ben Gurionovej univerzity v Negeve svojím experimentom vyvracajú mylnú predstavu o tom, že úsmev omladzuje.

VIDEO Vedci skúmali starobylé zvitky pergamenu a objavili tajný rukopis         

Tím vedcov sa pre odborný magazín Psychonomic Bulletin & Review vyjadril, že ich výskum vyvrátil najväčšiu mylnú predstavu verejnosti. „Výskum ukázal, že zaužívaný názor, že úsmev omladzuje, je totálne mylná predstava,“ tvrdia vedci s tým, že experiment urobili dvakrát.

Vzorka 35 žien a 35 mužov

Prvý prebiehal tak, že ľuďom ukazovali fotografie 35 žien a 35 mužov, pričom každá osoba bola vyfotená bez úsmevu a s úsmevom. Respondenti mali za úlohu odhadnúť ich vek. V tipoch sa zhodli na tom, že vyfotení ľudia s neutrálnym výrazom vyzerajú mladšie, než keď sa usmievajú.

Výskum doplnili o prekvapivý výraz 

Akonáhle výskumníci respondentom prezradili, čo vlastne skúmajú, ľudia začali meniť svoje výpovede. Preto sa vedci rozhodli spraviť aj druhý experiment, v ktorom novým respondentom predložili tri fotografie jedinej osoby, na ktorých ju videli usmiatu, prekvapenú a bez úsmevu.

Vedci sa však prekvapenia nedočkali. Záver druhého experimentu bol rovnaký, ako výsledky z prvého. Respondenti označili ľudí s úsmevom a prekvapivým výrazom za starších, než sa javili na fotografiách s neutrálnym výrazom.

Pri neutrálnom výraze je tvár hladšia, a tým pádom aj mladšia 

Tím vedcov uviedol, že keď sa človek usmieva, na tvári sa mu objavia linky a vrásky predovšetkým v oblasti očí, čo mohli vziať do úvahy aj respondenti.  

Viac o téme: ÚsmevVýskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu