Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Na Novom Zélande sa zo dňa na deň objavila gigantická trhlina: Vieme, čo ju vytvorilo

Trhlinu ohradili, aby do nej nik nespadol Zobraziť galériu (3)
Trhlinu ohradili, aby do nej nik nespadol (Zdroj: SITA/AP)

ROTORUA - Na Novom Zélande sa objavila gigantická trhlina, ktorá je väčšia ako dve futbalové ihriská. Pred pár dňami si ju všimol miestny farmár, keď sa chystal podojiť kravy. Jav je výsledkom dlhodobej nepriazni počasia.

Trhlina sa tiahne farmou neďaleko mesta Rotorua na Severnom ostrove a podľa odborníkov ide o najväčší takýto jav v histórii krajiny. Objavil ju pracovník farmy, keď skoro ráno išiel podojiť kravy. Priepasť je dlhá niekoľko stoviek metrov a hlboká zhruba ako šesťposchodová budova. Vedci sa domnievajú, že sa bez akéhokoľvek povšimnutia formovala možno až sto rokov, pričom jej vytvorenie urýchlili silné lejaky, ktoré danú oblasť sužovali niekoľko posledných dní. 

FOTO Na Novom Zélande
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Na Novom Zélande
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Videl som už niekoľko trhlín, ale aj tá najväčšia je veľká asi iba ako tretina z tejto. Sformovala sa v dôsledku silných úhrnov zrážok za posledných päťdesiat, možno až sto rokov. Celý proces urýchlili lejaky počas uplynulého víkendu," vysvetlil vulkanológ Brad Scott. Podľa jeho analýzy sa na dne trhliny nachádzajú až 60-tisíc rokov staré sopečné usadeniny. 

FOTO Na Novom Zélande
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa manažéra farmy Colina Tremaina v oblasti vznikajú podobné jamy pomerne často, pretože vápenec pod povrchom zeme sa rozpadá. No ešte nikdy sa tu neobjavila takáto obrovská. Priepasť pre istotu ohradili, aby do nej nespadli žiadne zvieratá. 

Viac o téme: TrhlinaNový zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu