Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci v hlbokom oceáne skúmali vraky starých lodí: To, čo objavili, je úžasné

Jeden z vrakov nájdených v Mexickom zálive
Jeden z vrakov nájdených v Mexickom zálive (Zdroj: youtube/NOAA)

SILVER SPRING - Vedci z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) mapujú diaľkovo ovládanými ponorkami najtmavšie hlbiny Mexického zálivu. Celá oblasť je totiž obrovským vrakoviskom ukrývajúcim osudy lodí pochádzajúcich z minulých storočí. Pod hladinou však nenachádzajú iba týchto nemých svedkov minulosti, ale aj bohatý podmorský život a odpad.

Súčasťou zaujímavej misie expertov z NOAA je aj výskum vrakov nachádzajúcich sa stovky metrov pod hladinou Mexického zálivu. Úrad odhaduje, že ich je tam viac ako 4000, pochádzajú z odlišných historických období a svedčia o rušných dejinách celej tejto oblasti. Niektoré z nich boli objavené už minulosti, no vedci sa ich rozhodli podrobne identifikovať až začiatkom tohto roku.

Medzi nájdenými vrakmi je aj obchodná loď z roku 1830, vojnové plavidlá z čias bojov latinskoamerických krajín o nezávislosť od Španielska či nemecký U-Boat, ktorý posielal ku dnu vojnové lode v ústí rieky Missisipi. Odborníkom sa pri výskume jednotlivých vrakov darí zachytiť aj rušný podmorský život plný krabov a chobotníc. Okrem nich ale aj dôkazy zahanbujúceho sa správania ľudí, keď sa nad vrakom remorkéru hompáľala zachytená plastová fľaša.   

Podmorské roboty objavili v Ománskom zálive niečo desivé: Vedci predpovedajú katastrofu

"Remorkér Nová nádej sa 29. septembra 1965 po prepuknutí búrky Debbie blízko pobrežia Louisiany dostal do problémov. Posádka mala problém s odčerpávaním vody a záchranná hliadka zachytila tiesňové volanie. Lietadlo síce priviezlo nové čerpadlo, ale napriek úsiliu posádky sa nepodarilo loď zachrániť. Našťastie ju všetci včas opustili," opísali vedci osud plavidla. Remorkér je doteraz ukrytý 800 metrov pod hladinou mora a po jeho povrchu sa prechádzajú vzácne červené kraby.

Ponorky v mori objavili aj ďalší vrak oveľa staršej lode. Kamera pri prieskume zachytila aj súboj dvoch chobotníc bojujúcich o životný priestor v podpalubí a opäť nechýbal odpad, tentoraz v podobe sklenenej fľaše.

Viac o téme: VýskumVrakMexický zálivNOAA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu