Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Američanka zostala na letisku ako obarená: Chcela si vziať obyčajné jablko, nečakaný koniec

Crystal Tadlocková Zobraziť galériu (3)
Crystal Tadlocková (Zdroj: YouTube/WCCO - CBS Minnesota)

WASHINGTON - Američanka Crystal Tadlocková dostala od americkej colnej správy pokutu 500 dolárov (cca 410 eur), pretože úradníkom neoznámila, že si z letu z Paríža ponechala jablko, ktoré si chcela vziať na palubu nadväzujúceho vnútroamerického spoja. Problém podľa colníkov bol v tom, že jablká rozdávané na palube lietadla spoločnosti Delta Air Lines boli francúzske, takže v rámci preventívneho opatrenia proti zavlečeniu škodcov a chorôb podliehali ako poľnohospodársky produkt colnej deklarácii. Prípad na internete vyvolal kritické reakcie na adresu úradov Spojených štátov.

VIDEO Hanba na letisku ako hrom: Keď mladík zbadal, čo vytiahli z jeho batožiny, mal dosť

Tadlocková jablko počas letu cez Atlantik nezjedla a v originálnom vrecku s logom aeroliniek Delta si ho uschovala na neskôr. Pri prestupe v Minneapolise si ale turistku náhodne vybral colník k rutinnej kontrole, pri ktorej jablko objavil.

"Spýtal sa ma, či môj výlet do Francúzska bol drahý, ja som povedala, že áno. Nechápala som, prečo sa ma pýtal, potom ale povedal, že (výlet) bude ešte drahší," vyhlásila Tadlocková s tým, že jej vypísal pokutu na 500 dolárov.

Američanka zostala na letisku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Crystal Tadlocková)

Američanka uviedla, že je z incidentu zúfalá a znechutená a že Delta by mala cestujúcich varovať, že pri lete do USA rozdáva francúzske jablká.

Spoločnosť Delta na žiadosť televízie Fox News o komentár uviedla, že všetkých cestujúcich vyzýva, aby dodržiavali colné podmienky USA. Americký colný úrad potom oznámil, že ovocie či zelenina musia byť uvedené v colnom vyhlásení a musia byť predložené na kontrolu. Ak sa tak nestane, hrozí v prípadoch nekomerčného množstva podľa Colného úradu ľuďom pokuta až 1000 dolárov.

Američanka zostala na letisku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Crystal Tadlock/VeganQuesoHead)

Colná správa na webe uvádza, že kvôli prevencii pred chorobami a škodcami je zakázané do USA privážať rad poľnohospodárskych produktov, najmä mäso, semienka, rastliny či čerstvé ovocie a zeleninu.

Tadlocková sa chystá pokutu napadnúť na súde. Celý prípad tiež zverejnila na twitteri aj s kópiou pokuty. Uviedla tiež, že kvôli jablku bola vyradená z amerického programu Global Entry, ktorý Američanom a občanom vybraných krajín výrazne urýchľuje vstupné formality pri cestách do USA, a že ju tiež na letiskách po zvyšok života čakajú cielené kontroly.

Viac o téme: JablkoLetUSAColnika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu