Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci prišli s ohromujúcou teóriou: Pred ľudstvom mohla byť na Zemi iná civilizácia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ROCHESTER - Pred desiatkami miliónov rokov došlo k takému zahriatiu zemského povrchu, že sa na oboch póloch začali topiť ľadovce tak, ako sa to deje v súčasnosti. Môžeme teda predpokladať, že na zemeguli kedysi žila civilizácia, ktorá ju znečisťovaním životného prostredia zohriala natoľko, až na nej nebol možný život?

Príčinou súčasného globálneho otepľovania je najmä znečisťovanie našej planéty, čiže ide o dôsledok postoja ľudskej civilizácie k životnému prostrediu. Zahriatie oceánov, ktoré nastalo zhruba pred 56 miliónmi rokov a je známe ako Termálne maximum paleocénu-eocénu (PETM), by mohlo podľa vedcov súvisieť s existenciou inej civilizácie.

Profesor Adam Frank z univerzity v Rochesteri vyjadril názor, že pátraním po príčinách zahrievania oceánov by mohla byť odhalená pravda o možnosti života iných civilizácií na našej planéte. "PETM je ako časový plán Zeme, ktorý nám ukazuje, čo sa môže stať s planétou, a je zároveň akýmsi varovným signálom pre ľudstvo. Existenciu predchádzajúcich civilizácií by mohli potvrdiť alebo vyvrátiť pozorovania sedimentov. Ak ich nepreskúmame, nebudeme mať žiadne výsledky," hovorí. 

Vedci prišli s ohromujúcou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak by existovala na Zemi civilizácia, je toho podľa Franka dosť, čo by sme mohli objaviť. "Pozrite sa na súčasnosť. Všetky generácie, čo prídu po nás, nájdu dôkazy o živote v podobe plastov, hnojív a zvyškov fosílnych palív," pokračuje. 

Za posledné storočie na Antarktíde viac nasnežilo: Nie je to dobrá správa

Vedci zároveň dospeli k záveru, že ak by na našej planéte neexistovali žiadne dôkazy o predchádzajúcej civilizácii, ešte stále existuje možnosť, že podmienky pre určité formy života budú nájdené v iných častiach slnečnej sústavy. "Existuje  možnosť, že na niektorých planétach bol v minulosti život a tiež mohol byť ovplyvnený používaním fosílnych palív. Ich použitie totiž spôsobuje klimatické zmeny a tie vedú k veľkému poklesu hladiny kyslíka v oceáne," špekuluje profesor. 

Vedci prišli s ohromujúcou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto nízke hladiny kyslíka paradoxne pomáhajú vytvárať podmienky potrebné na výrobu fosílnych palív, ako sú ropa a uhlie. "Ide teda o proces, ktorý môže vyhubiť civilizáciu, ale zároveň otvára možnosti pre existenciu ďalších pokolení," uzavrel Frank. 

Viac o téme: ZemGlobálne otepľovanieCivilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu