Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivá PREDPOVEĎ Billa Gatesa na ďalšie roky: Zhrození zostali hlavne Američania

Bill Gates Zobraziť galériu (3)
Bill Gates (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Bill Gates odpovedal na otázky užívateľov diskusného fóra Reddit a vyzýval ich, aby sa pýtali na čokoľvek. Šesťdesiatdvaročný miliardár a filantrop sa mohol niektorým odpovediam na ekonomické otázky radšej vyhnúť, pretože práve tieto nevyznievajú príliš optimisticky.

Zakladateľ spoločnosti Microsoft diskutoval s užívateľmi a svojimi odpoveďami ich zrejme veľmi nepotešil. Miliardár totiž predpokladá, že Spojené štáty opakovane zažijú krízu ako v roku 2008. Na upokojenie šokovaných čitateľov podotkol, že krajina sa z tej poslednej, ktorá pripravila o prácu milióny Američanov, pozviechala pomerne rýchlo, a preto verí, že aj s tou ďalšou to bude podobné. Túto tému vraj preberal aj s obchodným magnátom a priateľom Warrenom Buffetom. "Napriek všetkým problémom som si istý, že kapitalizmus nájde dostatok inovatívnych prostriedkov na to, aby sme opäť všetko prekonali," napísal. 

Desivá PREDPOVEĎ Billa Gatesa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Gates sa vyjadril aj na margo dostupnosti potravín v budúcnosti. "Existuje skvelá možnosť, ako sa dopracovať k mäsu bez toho, aby sme zabíjali zvieratá, a bolo by to oveľa efektívnejšie. Naša nadácia financuje výskum zameraný na zlepšenie fotosyntetickej účinnosti a jej potenciál je obrovský. A pokiaľ navýšime produkciu v Afrike, nasýtime svet. Ale k tomu potrebujeme inováciu, aby sme boli schopní dodávať špeciálne druhy semien."

Stephen Hawking po smrti zanechal päť PREDPOVEDÍ: Toto čaká ľudstvo v budúcnosti

Užívateľov zaujímalo aj to, či je možné rozvíjať svetovú ekonomiku bez toho, aby sme zničili zdroje našej planéty. Podľa Gatesa to možné je, pretože väčšina zdrojov údajne nie je zničená. Pripomenul, že všetky prvky, s ktorými ľudstvo začínalo, sú ešte stále tu, ale je potrebné viac recyklovať. 

Desivá PREDPOVEĎ Billa Gatesa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Gates vyhlásil aj to, že najpozoruhodnejší technologický pokrok nastane vtedy,  keď budú počítače schopné čítať a rozumieť textu tak, ako ľudia. "Dnes dokážu robiť jednoduché veci, napríklad hľadať konkrétne slová, ale koncepty ako dovolenka, kariéra, alebo rodina, sú stále nepochopené." Microsoft a ďalší momentálne pracujú na vytvorení užitočného asistenta. Toto bol vraj vždy akýsi vyšší level softvéru a aktuálny je najmä teraz, keď sa vo veľkej miere rieši vízia a reč. Ďalším cieľom je podľa neho robotika, v ktorej vynikne ľudská schopnosť pohybu a manipulácie. "Experti nesúhlasia s tým, že to bude trvať desaťročia alebo dokonca dlhšie, kým sa dosiahne tento ekvivalent."

Viac o téme: Bill gatesPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu