Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radi si vypijete? POZOR! Vedci odhalili, koľko alkoholických nápojov denne skracuje život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Ľudia by nemali za deň vypiť v priemere viac ako jeden alkoholický nápoj, inak si skracujú pravdepodobnú dĺžku dožitia. Uvádza to štúdia zverejnená v lekárskom časopise The Lancet. Podľa jej autorov má mnoho štátov odporúčané limity pre alkohol príliš vysoké.

Obrovský úspech českých vedcov, ktorý zmení ľudstvo: Vynašli novú metódu na liečbu rakoviny

Medzinárodná skupina desiatok výskumníkov zistila, že relatívne bezpečná konzumácia neprekračuje 100 gramov čistého alkoholu týždenne. To zodpovedá zhruba 2,5 litrom piva či päť a pol pohárom vína. Väčšia spotreba vraj zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Americká vláda v súčasnosti odporúča ženám nanajvýš sedem alkoholických nápojov za týždeň, pre mužov ale túto hranicu stanovuje na 14, respektíve na 196 gramu alkoholu. Podľa agentúry AP tak robia na základe predchádzajúcich vedeckých prác, ktoré zaznamenali väčší vplyv alkoholu na ženy ako na mužov, okrem iného kvôli rozdielnej priemernej hmotnosti.

Radi si vypijete? POZOR!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podobné odporúčané hodnoty ako USA majú aj Kanada a Švédsko. Niektoré krajiny určili limit pre mužov ešte vyššie, napríklad v Španielsku a Rumunsku zodpovedá množstvu 20 alkoholických nápojov týždenne.

Výskum z The Lancet skombinoval výsledky 83 štúdií uskutočnených v 19 bohatších krajinách a sledoval približne 600-tisíc konzumentov alkoholu.

Viac o téme: AlkoholŽivotDĺžka života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu