Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Štyri roky po smrti manželov sa stalo niečo neuveriteľné: DNA dokázalo, že je to pravda

Vpravo a vľavo babky dieťatka, ktorého rodičia zahynuli Zobraziť galériu (3)
Vpravo a vľavo babky dieťatka, ktorého rodičia zahynuli (Zdroj: profimedia.sk)

PEKING - Náhradnej matke v Číne sa narodilo dieťa štyri roky po tom, čo jeho rodičia zomreli pri dopravnej nehode. O ojedinelom prípade informovala BBC s odkazom na čínske médiá. Zosnulý pár si nechal zmraziť niekoľko embryí, pretože dúfal, že by mohol mať dieťa prostredníctvom umelého oplodnenia. Po nehode sa do prípadu vložili rodičia manželov a začali bojovať za to, aby im bolo dovolené embryá použiť. Právnu bitku nakoniec vyhrali.

Chlapec sa narodil vlani v decembri náhradnej matke z Laosu, informoval denník The Beijing News. Opísal zároveň, akou zložitou cestou si jeho terajší prarodičia museli prejsť. V čase nehody boli embryá uchované v nemocnici v Nan-ťing v špeciálnom kontajneri uloženom v tekutom dusíku pri teplote mínus 196 stupňov.

FOTO Štyri roky po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Najskôr terajších prarodičov čakala právna bitka o zverenie embryí, žiadny podobný prípad totiž čínske súdy dovtedy neriešili. Keď sa im to podarilo, objavili sa ihneď ďalšie problémy. Embryá bolo možné z nemocnice odviezť len v prípade, že by existovalo ďalšie zdravotnícke zariadenie, ktoré sa o ne postará. Vzhľadom k právnej neistote, ktorá okolo celého prípadu panovala, bolo pritom veľmi ťažké podobnú nemocnicu nájsť. Navyše, využitie náhradnej matky je v Číne nelegálne, jedinou možnosťou bolo teda pozrieť sa za hranice.

Pomocou agentúry zaisťujúcej náhradné matky sa rozhodli pre Laos, lenže žiadna z leteckých spoločností nechcela nádobu s embryami a tekutým dusíkom previezť. Všetko teda nakoniec doviezli autom. V Laose bolo jedno z embryí vložené do maternice náhradnej matky a v decembri minulého roka sa malý Tchien-tchien narodil.

FOTO Štyri roky po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Aby sa zabezpečilo, že bude mať chlapec čínske občianstvo, náhradná matka odcestovala iba na turistické vízum do Číny, kde porodila. Všetci štyria prarodičia následne podstúpili testy DNA a preukázali, že dieťa je ich vnukom. Z jeho narodenia a z pokračovania rodovej línie sú nadšení, uviedla BBC.

Viac o téme: DieťaUmelé oplodnenieČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu