Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výstraha pred dovolenkami: Chystáte sa do tohto exotického raja? Zbytočne! Sem nevkročíte

Nádhera ostrova Phi Phi Zobraziť galériu (3)
Nádhera ostrova Phi Phi (Zdroj: pixabay.com)

BANGKOKO - Ďalšie juhoázijské ostrovy nebudú po časť roka prístupné turistom - miestne úrady tak chcú chrániť ekosystémy, ktoré ničia otepľovanie mora a nekontrolovaná zástavba, informovala v utorok agentúra Reuters. Thajsko na štyri mesiace v roku turistom uzavrie zátoku Maja na ostrove Phi Phi, odkiaľ pochádzajú najznámejšie zábery z filmu Pláž. Filipínske úrady sa zase chystajú na pol roka zamedziť turistom vstup na ostrov Boracay.

Raj na zemi, ktorý nenájdete nikde inde na svete: Invázia turistov ho takmer zničila

"Ostrovy sú krehké ekosystémy, ktoré skrátka nemôžu zvládnuť nápor toľkých ľudí, znečistenie z lodí a plážových hotelov," povedal agentúre Reuters thajský odborník na morskú biológiu Tchon Tchamrongnavasavat. "Koralové útesy ničí otepľovanie mora a preľudnenie. V niektorých prípadoch je jedinou cestou k ich uzdraveniu úplné uzavretie daného miesta," dodal. Oteplenie morí a neriadená turistika spôsobili podľa neho zničenie viac ako troch štvrtín thajských koralových útesov.

V roku 2011 Thajsko uzatvorilo turistom desiatky potápačských lokalít. V roku 2016 zneprístupnilo aj niektoré ostrovy. Reagovalo tým na poškodenie koralových útesov v Andamanskom mori, jednom z najpopulárnejším miest pre potápanie na svete. Minulý rok Thajsko navštívil rekordne vysoký počet turistov, ktorí prispeli 12 percentami k HDP krajiny. Tento rok krajina očakáva 38 miliónov návštevníkov.

Výstraha pred dovolenkami: Chystáte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Za bielymi plážami ostrova Boracay na Filipínach, ktoré patria medzi krajiny najviac ohrozené klimatickými zmenami, vyrazili vlani dva milióny turistov. Prezident Rodrigo Duterte ostrov pri svojej návšteve minulý mesiac nazval "odpadovou jamou" - odpad je tu totiž vyvedený priamo do mora. Prezident tiež varoval, že budovy stavané príliš blízko k pobrežiu môžu spôsobiť ekologickú katastrofu. Úrady odporučili ostrov turistom uzavrieť na šesť mesiacov v roku.

Podľa cestovných kancelárií je však v hre vyše 36-tisíc pracovných miest. "Čo sa týka trvalo udržateľného cestovného ruchu, stojíme za vládou, úplné uzatvorenie ostrova ale nepodporujeme," uviedla filipínska asociácia cestovných kancelárií.

Výstraha pred dovolenkami: Chystáte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Turistika je dôležitá, ale musíme tieto miesta uchovať ako zdroj obživy i pre budúce generácie," povedal Tchon, ktorý varoval pred krátkodobými riešeniami.

Viac o téme: DovolenkaTuristiZákazOstrovyThajskoFilipínyPhi PhiBoracay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu