Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nacistické zverstvo, z ktorého vám príde zle: Ak nezhoreli v stodole, zastrelili ich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

MINSK - Besnenie nemeckej armády a ďalších ozbrojených zložiek nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny stálo životy milióny civilistov v okupovaných štátoch, často boli vyvraždené celé dediny. Jednou z najviac takto postihnutých krajín bolo Bielorusko, kde Nemci zničili okolo päťtisíc obcí a osád a ich obyvateľov vyvraždili. Pred 75 rokmi, 22. marca 1943, sa obeťami nemeckých vojakov a ich prisluhovačov stali obyvatelia dediny Chatyň.

Zámienkou pre vyvraždenie Chatyne bola údajná podpora partizánov zo strany miestnych obyvateľov. Nacisti spolu s ukrajinskými, ale aj bieloruskými, lotyšskými a litovskými kolaborantmi uväznili civilistov v stodole, ktorú zapálili. Ten, komu sa podarilo dostať von, bol zastrelený. Dedinu nacisti nakoniec vypálili. Zahynulo 149 ľudí, z toho 75 detí. 

Pamätník muža, ktorý prežil masaker v Chatyni
Zobraziť galériu (2)
Pamätník muža, ktorý prežil masaker v Chatyni  (Zdroj: profimedia.sk)

Barbarskému vraždeniu predchádzal útok sovietskych partizánov na nemecký konvoj pri obci Kozyri, ktorá ležala asi šesť kilometrov od Chatyne. Počas prestrelky zahynuli štyria príslušníci neslávne známeho 118. oddielu pomocnej polície Schutzmannschaft, do ktorého boli regrutovaní ukrajinskí dezertéri, vojnoví zajatci a kolaboranti. Ďalšou obeťou bol nemecký kapitán Hans Woellke, veľký obľúbenec nacistického vodcu Adolfa Hitlera a olympijský víťaz v hode guľou z roku 1936. 

Historici o najzvrátenejšom období dejín: Takto by dopadli Slováci, keby vyhrali vojnu s Hitlerom!

Veliteľ 118. oddielu Schutzmannschaftu Vasyl Meleško bol za svoje činy odsúdený a popravený v roku 1975, náčelníka štábu Hrihorija Vasjuru hneď po vojne odsúdili na 25 rokov, ale v roku 1955 bol prepustený. Neskôr urobil kariéru v sovchode (štátne poľnohospodárske družstvo) a dokonca prednášal školákom o hrôzach druhej svetovej vojny. Osudnou sa mu stala žiadosť o Rád Vlasteneckej vojny. Pri pátraní v archívoch Vasjuru opäť dostihla jeho temná minulosť a v 80. rokoch nakoniec takisto skončil na popravisku. 

Viac o téme: BieloruskoDruhá svetová vojnaNacistiChatyň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu