Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najhoršie lavínové nešťastie v Krkonošiach: 50-tisíc ton snehu, 19 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KARPACZ - Najhoršie dokázané lavínové nešťastie, ktoré zažili Krkonoše, postihlo 20. marca 1968 poľskú stranu hôr nad letoviskom Karpacz. Lavína vtedy v kotline Bialy Jar zasypala 24 ľudí, z ktorých devätnásť zahynulo.

Zosuv päťdesiattisíc ton snehu zasiahol niekoľko skupín prevažne mladých ľudí mieriacich na Snežku. Tí, ktorých lavína úplne zasypala, boli prakticky okamžite mŕtvi. Lekári tak usúdili na základe nezvyčajne ťažkých úrazov na obetiach, ktoré spôsobila sila lavíny, ale najmä strhnuté stromy a kamenná suť. Len šesť ľudí bolo vyslobodených a s menšími zraneniami ich previezli do nemocnice. 

FOTO Tragédia, akú Česko nepamätá: Hororový návrat z lyžovačky v Rakúsku, dvadsať mŕtvych

"Lavína bola dlhá deväťsto metrov a tí ľudia boli roztrúsení po celej dĺžke. Najhoršie bolo, že Poliaci nemali sondy, takže čo sme mali zásoby sond, tak všetky sme vytiahli a pracovalo sa celú noc a celý ďalší deň. Potom prišlo asi tristo vojakov, ktorí robili výkopy, a my sme tretí deň odchádzali preč," povedal pred mnohými rokmi Českému rozhlasu ostrieľaný krkonošský záchranár Valerian Spusta, ktorý ako jeden z mnohých českých a poľských horských záchranárov pri nešťastí zasahoval. 

Bialy Jar je najvýchodnejší z troch žľabov pod Obrou pláňou neďaleko Snežky. Je častým miestom padania lavín; napríklad v marci 2008 tu lavína zasypala poľského snoubordistu, ktorého záchranári neskôr našli mŕtveho. 

Viac o téme: LavínaNešťastieKrkonošeKarpacz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu