Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak zavítate sem, vaša peňaženka to poriadne pocíti: TOTO sú najdrahšie mestá sveta

Singapur Zobraziť galériu (2)
Singapur (Zdroj: SITA/AP/Wong Maye-E)

LONDÝN - Najdrahším mestom pre život je už piaty rok v rade Singapur. O druhú a tretiu priečku sa delia Zürich a Paríž. Uviedla to v piatkovej správe britská analytická spoločnosti Economist Intelligence Unit (EIU), ktorá hodnotila 160 miest v 133 krajinách. V prvej desiatke najdrahších miest dominujú miesta v Európe a v ázijskom Tichomorí.

Vedci zistili, koľko peňazí ľuďom treba na to, aby boli spokojní: Stačila by vám táto suma?

Japonské mestá Tokio a Osaka vyradila z popredných miest nízka inflácia. Pritom ešte v roku 2013 bol život v Tokiu najnákladnejší. Za posledný rok sa Tokio prepadlo o sedem priečok na 11. pozíciu. Do prvej desiatky sa dostalo Sydney, ktoré sa posunulo o štyri priečky na desiate miesto, a vyššie postúpili tiež Oslo, Ženeva, Zürich a Kodaň.

Zásadnou príčinou týchto posunov je menová fluktuácia. Kvôli slabému doláru nie je medzi prvými desiatimi žiadne mesto USA. Najvyššie z nich je 13. New York a 14. Los Angeles, ktoré sa prepadli z minuloročnej deviatej, respektíve 11. pozície.

Ak zavítate sem, vaša
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

Na rozdiel od dolára, ktorý vlani oslabil voči všetkým desiatim popredným menám, euro o 14 percent spevnilo. Napriek tomu je z eurozóny v prvej desiatke len Paríž, kde pomer ceny a hodnoty porovnateľný s inými európskymi mestami ponúka len alkohol, tabak a doprava.

Jediným zástupcom Blízkeho východu je medzi najdrahšími mestami Tel Aviv. Správa upozorňuje na dopravu, ktorá je tam o 79 percent drahšia ako v New Yorku.

Hoci je Ázia oblasťou najdrahších miest na svete, sú tam tiež niektoré z najlacnejších - indické Bengaluru, Chennai a Dillí a pakistanské Karáčí. Tento rok sa k nim pridali sýrsky Damask a venezuelský Caracas.

Rebríček desiatich najdrahších miest sveta:

1. Singapur, Singapur
2. - 3. Paríž, Francúzsko
2. - 3. Zürich, Švajčiarsko
4. Hongkong, Hongkong
5. Oslo, Nórsko
6. - 7. Ženeva, Švajčiarsko
6. - 7. Soul, Južná Kórea
8. Kodaň, Dánsko
9. Tel Aviv, Izrael
10. Sydney, Austrália

Viac o téme: SingapurNajdrahšie mestáEconomist Intelligence Unit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu