Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Európe sa deje niečo zvláštne s hodinami: Čas mešká v týchto krajinách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KOSOVO - Ak nedáte dopustiť na starú dobrú klasiku a stále používate hodinky s ručičkou, robíte veľmi dobre. Minimálne v tom, že určite nič nezmeškáte. Spor medzi Srbskom a Kosovom totiž spôsobil, že v niektorých lokalitách Európy je plynutie času iné, ako inde vo svete. Zdá sa, že politika dokáže ovplyvniť naozaj úplne všetko, aj spomaliť čas.

Digitálne znázornený čas je závislý od oscilácií v striedavom prúde. Frekvencia tohto pohybu je v Európe 50 hertzov, čo znamená, že prúd sa mení 50-krát za sekundu, ale v USA je to až 60 hertzov. Podľa Európskej siete Trasmisivných systémových operátorov elektrickej siete (ENTSO-E), nastali v dodávkach elektrického prúdu v polovici januára odchýlky a dosiahli hodnotu iba 49,996 hertzov. To spôsobuje, že digitálne hodinky jednoducho nestíhajú a v niektorých lokalitách čas mešká až šesť minút. "Ide približne o 25 európskych krajín, ako napr. Španielsko, Poľsko, Holandsko, ale aj Turecko," uviedli predstavitelia organizácie.

V Európe sa deje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dôvod je pritom jednoduchý, celý problém vznikol sporom medzi Kosovom a Srbskom. Všetko začalo kvôli nezhodám v pohraničí medzi týmito dvomi krajinami, ktoré nastali v roku 2008. Kosovo platilo elektrický prúd aj za štyri srbské okresy, ale minulý rok v decembri svoje platby stoplo, čím sa obmedzila ponuka a dopyt po prúde sa zvýšil. O spornej lokalite dokonca kolujú chýry, že miestni krypro - menoví baníci - s obľubou využívajú elektrický prúd zadarmo, čo komplikuje akúkoľvek snahu o vyriešenie celej situácie. Kosovo už síce prisľúbilo, že zaplatí milión eur, ale stále ide iba o dočasné riešenie, ktoré problém s digitálnym znázornením času vyrieši iba krátkodobo.

Viac o téme: HodinyČasEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu