Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žene transplantovali obličku, jej stav sa rapídne zhoršil: Potom s hrôzou zistila, kto bol DARCOM

Janice doplatila na darcov zlý životný štýl Zobraziť galériu (2)
Janice doplatila na darcov zlý životný štýl (Zdroj: profimedia.sk)

LEEDS - Istá Britka si myslela, že transplantácia obličky urobí koniec jej dlhoročným zdravotným problémom. Po operácii sa však jej život ešte zhoršil. Zverejnením svojho príbehu chce upozorniť kompetentných, aby zvážili, či nie je správne umožniť príjemcom orgánov dostať sa k informáciám o zdravotnom stave a životnom štýle ich darcov.

Päťdesiatpäťročná Janice Richardsonová začala mať problémy s obličkou, keď mala štrnásť rokov. Vtedy sa u nej prejavili následky infekcie, ktorú prekonala ako trojročná. Toto ochorenie narušilo zdravý vývin a rast obličky a spustilo kolotoč problémov, ktoré mala ukončiť transplantácia v roku 2011.

Pacientka vtedy prijala orgán svojej sestry, ale jej telo ho neakceptovalo. Oblička spustila v tele vírus a lekári ju museli vyoperovať. Napriek tomu, že žene chceli pomôcť priatelia, nemocnica našla v októbri 2013 vhodného darcu. Lenže neskôr sa ukázal pravý opak. Testy odhalili, že darovaný orgán pracoval len na 15 percent a vyšlo najavo, že oblička patrila tuhému fajčiarovi, ktorý trpel vysokým krvným tlakom. Týmto dvom faktorom pripisuje zhoršenie svojho zdravotného stavu a nezostáva jej nič iné, iba sa zmieriť s tým, že bude doživotne chodiť na dialýzu.

Žene transplantovali obličku, jej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Z Južnej Afriky a z Austrálie prileteli moji priatelia, ktorí mi chceli darovať obličku. Podstúpili všetky testy a zistilo sa, že obaja sú vhodnými darcami," spomína Richardsonová. Napriek tejto situácii jej lekári oznámili, že sa medzičasom našiel darca, ktorý vykazoval dostatočnú zhodu. Uprednostnili teda jeho obličku bez toho, aby pacientka mohla čokoľvek ovplyvniť.

Osem mesiacov po operácii jej museli obličku vybrať. Jej funkcia bola totiž veľmi nízka, vytvoril sa v nej kameň a mala zúženú tepnu. Janice sa preto rozhodla zistiť niečo viac o darcovi. Oblička pochádzala od muža, ktorý denne vyfajčil 25 cigariet a mal problémy s krvným tlakom. Orgán bol navyše už predtým odmietnutý dvomi transplantačnými centrami. Napriek tomu sa lekári v Leeds Teaching Hospitals rozhodli, že ho použijú.

Žene transplantovali obličku, jej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári jej nedokázali pomôcť: Žena sa z rakoviny vyliečila sama, TOTO je každý deň

"Lekárka mi oznámila, že teraz je mojou jedinou možnosťou doživotná dialýza," povzdychne si smutná Janice, ktorá teraz bojuje za to, aby príjemcovia orgánov boli aspoň čiastočne informovaní o živote darcov a mohli sa rozhodnúť, či daný orgán prijmú alebo nie. Nemocnica však trvá na tom, že s transplantačným strediskom prebehla riadna komunikácia a z ich strany nedošlo k žiadnemu pochybeniu. V Richardsonovej prípade prešiel orgán od darcu riadnym testovaním, ktoré bolo úspešné a lekári naďalej tvrdia, že telo pacientky odmietlo obličku tak, ako sa to môže stať aj v iných prípadoch. "Vysoký krvný tlak darcu a fajčenie neovplyvnili kvalitu tohto orgánu," vyhlásil hovorca nemocnice.

Viac o téme: ObličkaTransplantáciaDarovanie orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu